Storebror og Lillebror

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Storebror og Lillebror eller Den farlege møya er en folkevise av den typen vi kaller ballader. I TSB-katalogen er den typologisert som E 64. I Norge er visa kjent fra Telemark, Agder og Rogaland. Den er også kjent fra Sverige og Danmark. En dansk versjon er trykt i Kjempeviseboka, men det ser ikke ut for at den trykte versjonen har påvirket den norske tradisjonen.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Ridderen Lillebror drar ut for å fri til en møy. Utenfor borga hennes ser han femten kverner som går i blod fra de frierne som har prøvd seg tidligere, og utenfor porten står hodene på staker. Lillebror går likevel inn, og må slåss med hundrevis av kjemper. Han vinner kampen og rir bort med møya. Visa kan slutte på flere måter. Han tar henne med hjem, eller han setter barn på henne og drar sin veg, eller han faller i kamp med brødrene hennes da hun nevner navnet hans.

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

  • Albumet Blåmann Blåmann, Grappa 2001 omfatter en innspilling av visen; den samme innspillingen finnes også på Norske Ballader, Grappa 2009, HCD 7239 ISBN 7033662072392
  • Sinikka Langeland sang den på platen Strengen var af røde guld, Grappa 1994