TSB-katalogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

TSB-katalogen er en typekatalog over nordiske middelalderballader. Katalogens fullstendige tittel er The Types of the Scandinavian Medieval Ballad. Den er redigert av Bengt R. Jonsson, Svale Solheim og Eva Danielson i samarbeid med Mortan Nolsøe og W. Edson Richmond. Den ble utgitt på Universitetsforlaget i 1978.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Balladene i de nordiske landene henger så tett sammen at det nordiske språkområdet må regnes som ett av de europeiske balladeområdene. De fleste balladetyper finnes i flere av de nordiske landene. Derfor var det hensiktsmessig å lage en nordisk typekatalog.

Eksempel[rediger | rediger kilde]

Helt fra starten av folkeviseforskningen var det et problem å identifisere samme visetype fra forskjellige land. Den visa som i Norge kalles «Villemann og Magnhild» eller «Gudmund og Signeliti» kalles på dansk og svensk «Harpens kraft» og på islandsk «Gautakvæði». En løsning på dette var å identifisere visetypene med det nummer de har i det store standardverket Danmarks gamle Folkeviser. Dermed kunne alle disse nasjonale variantene identifiseres som DgF 40, siden de danske variantene av «Harpens kraft» sto som nummer 40 i dette bokverket. Men det var ingen løsning for visa «Hermod Ille», som bare fins i Norge og på Færøyene.

Om typologisering[rediger | rediger kilde]

Typologisering av produkter av menneskelig fantasi kan naturligvis alltid diskuteres; men siden TSB-katalogen kom ut, har den vært et nyttig arbeidsredskap for balladeforskere. De fleste seriøse utgaver av nordiske ballader oppgir nå TSB-nummer, og de finnes også på omslaget til mange CD-utgivelser.

Oppdeling[rediger | rediger kilde]

TSB-katalogen deler balladene opp i seks hovedgrupper:

Når visa «Villemann og Magnhild» identifiseres som TSB A 50, betyr det at TSB-katalogen fører de nordiske variantene av denne visa opp som nummer 50 i gruppa naturmytiske ballader.