Zagros

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Zagrosfjellene)
Hopp til: navigasjon, søk
Zagrosfjellene sett fra verdensrommet, september 1992 [1]

Zagrosfjellene (persisk:رشته‌کوه‌های زاگرس) er Irans nest lengste fjellrekke. De har en lengde på 1500 kilometer fra Vest-Iran, fra Kurdistan på grensen til Irak til de sørlige delene av Persiagulfen, til Hormuz-stredet. Navnet «Zagros» kommer muligens fra det greske «zagreus» som betyr stormfull.

Skogsteppe med eiketrær

Fjellene er delt inn i mange parallelle underrekker (opp til 10 eller 250 kilometer) og har samme alder og sammensetning som Alpene. Landets største oljefelt ligger ved foten av fjellene i dens vestlige del. Det høyeste punktet i rekkene er Zard Kuh (4548 moh). De sørlige rekkene i Fars-provinsen har lavere høyder (opp til 4000 moh) og noen sandsteiner har mange fossiler. Fossile snegler på 2 kg kan finnes i høyder på 3000 moh. Disse delene var del av havbunnen for 50 millioner år siden.

Kuhrud-fjellene er en parallell rekke rundt 300 km i øst. Området mellom disse imponerende fjellrekkene er tett befolket. Dalene er ganske høye med et temperert klima, og elvene som flyter inn i saltsjøer skaper et godt miljø for landbruk og handel.

Referanser[rediger | rediger kilde]