Storebror

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Store Bror»)

Storebror (engelsk: Big Brother) er den angivelige diktator i George Orwells roman 1984 om den fiktive totalitære staten Oceania, som har utviklet til det perfekte mekanismene for kontroll og undertrykkelse av borgerne.

I det samfunn som beskrives av Orwell, er alle og enhver overvåket av myndighetene. «Storebror» er alle steds nærværende, og følger med til og med inn i livets mest intime sfærer. «Storebror» følger også med på enkeltmenneskets seksualliv. Befolkningen blir hele tiden påminnet om dette med slagordet «Storebror ser deg» (Big Brother is watching you).

Romanens hovedperson, Winston Smith, er ikke overbevist om at Storebror virkelig eksisterer som et menneske. Da han får anledning til å spørre et medlem av «det indre Parti» om dette, får han til svar at Storebror er legemliggjøringen av Partiet selv, og at han aldri vil dø. Det heter i romanen at Storebror har til funksjon å være et fokuspunkt for kjærlighet og frykt, følelser det er lettere å ha for et individ enn for en organisasjon.

Se også[rediger | rediger kilde]