1984 (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
1984
Generell informasjon
Utgivelsesår10. oktober 1984 (UK)
Prod.landUnited Kingdom
Lengde110 min.[1][note 1][2]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMichael Radford
ProdusentSimon Perry
ManusforfatterMichael Radford
Basert på1984
av George Orwell
Musikk
SjeffotografRoger Deakins
KlippTom Priestley
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Annen informasjon
Budsjett£5,5 millioner[3]
Totalomsetning$8,4 millioner[4]
Prod.selskap
Distributør20th Century Fox
Eksterne lenker

Nineteen Eighty-Four (eller 1984) er en britisk dystopisk drama- og fremtidsfilm fra 1984 basert på George Orwells roman av samme navn fra 1949. Den tar for seg Winston Smiths liv i Oceania, et oppdiktet land styrt av et totalitært regime. Filmen er regissert av Michael Radford. De ledende rollene spilles av John Hurt, Suzanna Hamilton og Richard Burton (hans siste rolle).

Filmen ble godt mottatt av anmelderne og har fått 81 % på Rotten Tomatoes (2016).[5]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I en dystopisk 1984, lever Winston Smith i den totalitære nasjonen Oseania under konstant overvåking fra tanke-politiet. Smith er bosatt i London, hovedstaden i det som tidligere var kjent som England. Winston jobber i et lite kontorlokale for Sannhetsdepartementet som arbeider med å hele tiden skrive om historien i samsvar med partiets bestemmelser fra deres øverste leder, Big Brother. Hjemsøkt av smertefulle minner og rastløse ønsker skriver Winston en hemmelig dagbok over hans private tanker, og skaper dermed bevis for hans tanke-kriminalitet. Imidlertid forsøker han å gjøre dette skjult for overvåkningen, for å opprettholde hans egen sikkerhet.

Livet hans tar en stor vending når han blir kjent med en kollega fra ett annet departement som heter Julia, og de innleder en ulovlig affære. I løpet av deres første møte utveksler de undergravende ideer mot myndighetene før de har sex. De møter flere ganger i all hemmelighet, og nyter et idyllisk liv med relativ frihet og tilfredshet sammen. En kveld blir de plutselige raidet fra Tanke-politiet, og begge to blir arrestert. Det blir senere avslørt at overtredelsene deres ble spilt inn av Mr. Charrington, en hemmelig agent for tanke-politiet. Winston og Julia blir tatt med til "Ministry of Love" hvor de blir fengslet, avhørt og "rehabilitert" hver for seg. Winston blir torturert av O'Brien, et høyt rangert medlem av det innerste partiet.

O'Brien instruerer Winston om myndighetenes virkelige formål, og forteller om praksisen med å holde to motstridende tanker i sinnet samtidig. O'Brien forteller at Winston skal bli utsatt for det verste i verden, designet spesielt rundt Winstons personlige fobier. Når han blir konfrontert med denne uutholdelige skrekken, som viser seg å være et bur fylt med ville rotter, bryter Winston sammen og han avviser hysterisk sin troskap til Julia. Winston er nå fullstendig underkastet og renset for alle opprørske tanker, impulser eller personlige tilknytninger, og han blir gjenopprettet til fysisk helse og løslatt. Winston vender tilbake til Chestnut Tree Café, hvor han tidligere hadde sett de rehabiliterte tanke-kriminelle Jones, Aaronson og Rutherford som en gang var fremtredende, men senere vanærte medlemmer av det innerste partiet. Der blir Winston oppsøkt av Julia, som ble "rehabilitert" på samme måte som Winston. Etter at Julia går sin vei, tilstår Winston hans "forbrytelser" mot myndighetene og ber om tilgivelse fra befolkningen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Merknader[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Canbys anmeldelse i New York Times beskriver filmen som 117 minutter lang.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nineteen Eighty-Four». British Board of Film Classification (engelsk). Besøkt 25. april 2019. 
  2. ^ Canby, Vincent (18. januar 1985). «The Screen: John Hurt in 1984, Adaptation of Orwell Novel» (engelsk). The New York Times. Besøkt 25. april 2019. 
  3. ^ Alexander Walker, National Heroes: British Cinema in the Seventies and Eighties, Harrap 1986 s. 257
  4. ^ Box Office Mojo, "1984"
  5. ^ Rotten Tomatoes - 1984 (besøkt 14.2.2016)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Video-x-generic.svgDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.