Stoppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stoppen
LandNorges flagg Norge
Kart
Stoppen
59°45′22″N 10°13′37″Ø

Stoppen er et område i Lier kommune i Buskerud. Stedet er mest kjent for å huse skoler og idrettsanlegg, men har også noe boligbebyggelse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stoppenområdet har navnet fra gården med samme navn. Stoppen gård ligger fra 50 til 100 meter over havet i delvis bratt lende på leirgrunn nordøst for Drammen. Gården grenser i vest langs åskammen vest for Stoppendalen mot Strøtvet, i nord mot gårdene Flåtan og Lian, i øst mot Høvik, og i sør mot Nøste.[1] Gården ble ryddet i yngre jernalder. I dag består den av to deler, øvre og nedre Stoppen. Gårdene driver for det meste med epledyrking.

Navnet Stoppen er satt sammen av det norrøne stopp eller staup, som betyr dump eller senkning. Det sikter antakelig til den dype Stoppendalen eller til trinn i de bratte liene som omgir gården. Siste ledd kommer av vin, det vil si eng eller havnegang.[2]

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Området huser den kombinerte barne- og ungdomsskolen Høvik skole, samt St. Hallvard videregående skole. Tidligere fantes også Stoppen ungdomsskole, mens Høvik kun var barneskole. I 2008 ble det imidlertid besluttet å rive Høvik skole, legge ned Stoppen skole og bygge en ny kombinert barne- og ungdomsskole på samme sted. Den nye Høvik skole ble åpnet 20. mai 2010 og har plass til 900 elever.[3] Like ved skolene ligger Lier stadion, som ble anlagt i 1972 etter påtrykk fra idrettslaget Sparta/Bragerøen, flerbrukshallen St. Hallvardhallen, svømmehallen og gymsalen Lierhallen og borettslaget Stoppen bo. Boligfeltet Hasselbakken ligger i Stoppenåsen, rett vest for skoleområdet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata