Stjernekikker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stjernekikker
Stjernekikker
Vitenskapelig(e)
navn
:
Uranoscopus scaber
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: stjernekikker
Biologisk klassifikasjon:
Rike: dyreriket
Rekke: ryggstrengdyr
Klasse: beinfisker
Orden: piggfinnefisker
Familie: stjernekikkere
Slekt: Uranoscopus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: bunnlevende i kystfarvann
Utbredelse: østlige Atlanterhavet, Middelhavet, Svartehavet

Stjernekikker (Uranoscopus scaber) er en saltvannsfisk.

Den har en kraftig kropp som smalner av bakover. Det flate hodet utgjør omtrent en tredjedel av lengden. Øynene er små og sitter oppå hodet. Munnen er nesten vertikal, og underleppa er frynsete. En tentakel som er festet til underkjeven, stikker ut av munnen og brukes til å lokke til seg byttedyr. Bak gjellelokket og over brystfinnen sitter det en lang giftpigg.

Fremre ryggfinne har 3–4 piggstråler, bakre ryggfinne har 13–15 bløtstråler og gattfinnen har 1 piggstråle og 12–14 bløtstråler. Ryggen og kroppssidene er gråbrune med flekker, og buken er gulhvit. Fremre ryggfinne er svart, og tentakelen er gråaktig. Vanlig lengde er 20–25 cm, men den kan bli opptil 35 cm.

Stjernekikkeren er bunnlevende og finnes på sand- og mudderbunn der den graver seg ned så bare øynene stikker opp. Den finnes på 15–400 m dyp. Føden består mest av fisker. Gytetiden er april–august, og eggene er små, pelagiske og ca. 2 mm i diameter. Larver og unge fisker lever pelagisk. Arten er svært vanlig i Middelhavet, Svartehavet og langs atlanterhavskysten fra Portugal til Marokko. Den er sjeldnere langs atlanterhavskysten nordover til Biscaya og sørover til Senegal.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Stjernekikker i Kroatia