Stjørdal museum Værnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stjørdal museum Værnes
Prestegården
Typekulturhistorie
Kart
Stjørdal museum Værnes
63°27′14″N 10°57′27″Ø

Stjørdal museum Værnes er et kulturhistorisk museum som ligger på Værnes gamle prestegård i Stjørdal i Nord-Trøndelag. Museet er bygget opp rundt Martin Moes store samling av antikviteter og naturhistorisk materiale. I den gamle prestegårdsbygningen er en del rom møblert med stilmøbler og "bondemøbler" fra 1700- og 1800-tallet. Til prestegården hører en hage i engelsk stil fra 1800-tallet. I Hæsjgata ligger en rekke eldre bygninger som er flyttet dit fra Stjørdal sentrum. Blant disse er

  • Ingebrigtsengården, en håndverkergård fra Stjørdalshalsen med bolighus, bur, verksted og brønn.
  • Bernhards Minde

På museumsområdet finnes også en gravhaug fra vikingtiden og rester etter en kalkovn fra middelalderen. Like ved museet ligger Værnes kirke, en meget godt bevart steinkirke fra ca. 1140. Om sommeren er det felles omvisning i kirken og på museumsområdet. Nær museet finnes også en gravhaug fra vikingtiden og rester etter en kalkovn fra middelalderen. Restaurert låve åpnet 2005 med studiomagasin, skiftende utstillinger og verksted for håndverkskurs. Prestegårdskafeen med servering av enkle retter er åpen i sommersesongen. Utleie av lokaler til næringsliv og private for møter, selskap etc. hele året.

Bygninger på museet[rediger | rediger kilde]

Prestegården ble bygd av sogneprest Hieronymus Heyerdahl i 1817.

Bergkunstmuseet – Det magiske berget[rediger | rediger kilde]

Av alle registrerte lokaliteter for bergkunst i Norge ligger om lag 20 % i Nord-Trøndelag. Av disse 225 lokalitetene ligger omtrent halvparten i Stjørdal kommune. På bergkunstfeltet ved Leirfall finnes om lag 1200 figurer, risset inn i berget over en periode på kanskje så mye som 2000 år. Der planlegges det nå et regionalt bergkunstmuseum. Stjørdal museum Værnes har ansvaret for den framtidige driften og utviklingen av det faglige innholdet i Bergkunstmuseet. Bergkunstmuseet skal legge til rette for kunnskap, opplevelse og studier med utgangspunkt i bergkunsten i Trøndelag. Kunnskapen om det spesielle ved bergkunsten i regionen skal formidles i et globalt perspektiv, tilpasset ulike publikumsgrupper. Museet skal drive selvstendig forskning, formidling og skjøtsel av bergkunst, i samarbeid og forståelse med Vitenskapsmuseet/NTNU og forvaltningsmyndighetene. Museet skal også ha en næringsdel med butikk, kafé og utleie. Formidling vil finne sted i utstillinger inne, på vandring til helleristningsfeltene og ved feltene. Opplevelsen av den ekte bergkunsten i landskapet, utstillinger inne og ute og eksperimentell arkeologi, blir museets sentrale formidlingsformer.