Hopp til innhold

Stiftelsen Fairtrade Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stiftelsen Fairtrade Norge
Org.formStiftelse
Org.nummer979303475
Stiftet20. juni 1997[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
Nettstedwww.fairtrade.no (no)

Fairtrade Norge er en ideell organisasjon som jobber med å bygge kunnskap, spre informasjon og tilrettelegge for rettferdig handel i Norge[2].

Stiftelsen ble grunnlagt i 1997 av 12 norske organisasjoner: Det kongelige Selskap for Norges vel, Framtiden i våre hender, Handel og Kontor, Norges Bondelag, Kirkens Nødhjelp, Alternativ Handel, Frikirkens Globale Informasjon, Norsk Folkehjelp, Norsk Nærings- og Nytelsesarbeiderforbund, Redd Barna, WWF og Kirkerådet. Stiftelsen gikk tidligere under navnet Fairtrade Max Havelaar Norge, etter romanfiguren Max Havelaar i en bok skrevet av den nederlandske forfatteren Eduard Douwes Dekker.

Fairtrade International eier merkeordningen. Fairtrade International er en internasjonal ideell organisasjon. Generalforsamlingen til Fairtrade International består av representanter for Fairtrade-organisasjonene i ca. 30 markeder og de tre interesseorganisasjonene til sertifiserte bondekooperativer og plantasjer i hhv. Afrika, Asia og Latin-Amerika.

Om Fairtrade[rediger | rediger kilde]

Fairtrade er den eneste sertifiseringen som stiller konkrete krav til betalingen bønder og plantasjer får for råvarene de dyrker. Det er fastsatt en minimumspris per kilo/liter/stilk for de aller fleste av de over 300 råvarene det finnes Fairtrade-standarder for. Fairtrade-minimumsprisen kan forstås som et sikkerhetsnett og skal dekke de gjennomsnittlige produksjonskostnadene for bærekraftig produksjon. Ofte betales en høyere pris enn minimumsprisen.

Den uavhengige sertifiseringsorganisasjonen FLOCERT kontrollerer at Fairtrade-standardene overholdes og at pengestrømmene går som de skal gjennom verdikjeden, fra produksjonen og helt frem til produktet er ferdig pakket for salg. FLOCERT eies av Fairtrade International, men opererer uavhengig

FLOCERT har siden 2007 vært ISO 17065-akkreditert, noe som betyr at de oppfyller den internasjonale standardorganisasjonens krav til uavhengige og kompetente sosiale sertifiseringer.

Merkeordningen Fairtrade[rediger | rediger kilde]

Fairtrade er en internasjonal merkeordning som styrker bønder og arbeidere i fattige land gjennom handel. Gjennom krav til høyere råvarebetaling, tryggere arbeidsforhold og beskyttelse av miljøet, bidrar produksjon og handel etter Fairtrade-standardene til et mer bærekraftig jordbruk og bedre liv for bønder og arbeidere i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

Det finnes Fairtrade-standarder for over 300 ulike råvarer, blant dem kaffe, te, blomster, bomull, kakao, frukt, sukker og nøtter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Enhetsregisteret[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Forbrukerrådet». Besøkt 15. april 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]