Stictococcidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stictococcidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Stictococcidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nebbmunner
Gruppe: Plantelus
Antall arter: 15 i verden, ikke i Europa
Habitat: på planter
Utbredelse: Afrotropiske økosone
Delgrupper:

Stictococcidae er en gruppe med plantelus som hører til gruppen skjoldlus, Coccoidea. De er insekter med sugende munndeler og hører til i den store gruppen nebbmunner.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hunnene er ovale og flate og kan kjennes på at ytterkanten er opphøyd (de er nærmest myntformede), mens hannene ser ut mer som normale insekter. Et spesielt trekk ved hunnene er at anus sitter midt under dyret, ikke i bakenden. Segmentgrensene er markerte på oversiden som dype furer. På undersiden er de kledt av melaktig voks, langs ytterkanten ofte med en frynse av hår. Beina er fullstendige men korte og spinkle, ikke synlige ovenfra.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Utviklingen er ganske ulik hos de to kjønnene og like fra de kommer ut av egget ser de ganske ulike ut. Hunnenes utvikling går gjennom tre nymfestadier, hannens gjennom fem stadier. Det første hunn-stadiet ligner på den voksne hunnen, hannen ser mer ut som et vanlig insekt, men har ikke funksjonelle munndeler på noe stadium, men er helt avhengig av matressurser fra moren.

Økonomisk betydning[rediger | rediger kilde]

Familien er meget allsidig når det gjelder vertsplanter, og selv om det bare er kjent 15 arter, er de registrert fra minst 38 ulike plantefamilier. Vertsplantene omfatter økonomisk viktige planter som kaffe, kakao, kolanøtter, pepper og maniok (ingen av disse er hjemmehørende i de områdene der skjoldlusene lever), og denne familien er derfor viktige skadedyr.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien forekommer bare i Afrika sør for Sahara.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]