Sternoplispa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sternoplispa
Nomenklatur
Sternoplispa
Uhmann, 1940
Populærnavn
-
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
Økologi
Antall arter: 7
Habitat: på planter
Utbredelse: Neotropisk
Inndelt i

Sternoplispa er en slekt av biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Både larvene og de voksne (imago) er planteetere.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Nokså små, slankt kileformede, gråbrune bladbiller. Antennene består av 10 ledd og er noe klubbeformede. Hodet er nokså lite, men en liten, trekantet grop i pannen. Pronotum er trapesformet. Dekkvingene er betydelig utvidete mot spissen og har 8 punktstriper og tre opphøyde lengderibber.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larver og voksne lever på planter og eter fra dem. Disse artene holder seg gjerne til én eller noen få vertsarter, larvene minerer i bladene til de samme plantene som de voksne gnager på. Artenes vertsplanter er ukjente.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Artene er bare kjent fra det sørlige Sør-Amerika (Brasil, Argentina, Paraguay).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Hispinae inkluderer noen ganger gruppen (underfamilien) skjoldbiller, da som stammen Cassidini, i denne oversikten er den holdt utenfor, og plassert inn i som søstergruppen skjoldbiller. Andre klassifikasjoner plasserer denne gruppen (som Hispini) som en undergruppe av skjoldbillene. Noen ganger blir noen asiatiske slekter også plassert i Chalepini.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]