Hopp til innhold

Stephen Peter Alencastre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stephen Peter Alencastre
Født3. nov. 1876Rediger på Wikidata
Porto Santo
Død9. nov. 1940Rediger på Wikidata (64 år)
hav
BeskjeftigelseKatolsk prest (1902–), diakon (1901–), katolsk biskop (1924–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetPortugal
Kongedømmet Portugal
GravlagtHawaii
Kongeriket Hawaii

Pave Pius XI nedkaller den hl. Josefs velsignelse over Alencastre i et vindu i Cathedral of Our Lady of Peace i Honolulu.
Biskop Alencastres gravstøtte i Honolulu; rett bak den er biskop Roperts grav.

Stephen Peter Alencastre SS.CC. (født Estêvão Pedro de Alencastre; 1876–1940)[1] var en katolsk biskop som tjente som den femte og siste apostoliske vikar for Hawaiiøyene (det senere bispedømmet Honolulu).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Alencastre ble født på den portugisiske øya Porto Santo i Atlanterhavet og brakt til Hawai'i som spedbarn, og returnerte senere til Europa for å fullføre seminarstudiene i Belgia.

Prest i picpusordenen[rediger | rediger kilde]

Han ble ordinert til prest av biskop Gulstan Francis Ropert SS.CC. den 5. april 1902, i en alder av 25 år, som medlem av kongregasjonen av Jesu og Marias hellige hjerter og kom tilbake for å tjene folket på Hawaii.

Koadjutor[rediger | rediger kilde]

Da den apostiske vikar biskop Libert H. Boeynaems SS.CC. ble syk, ble Alencastre utnevnt av pave Pius XI til koadjutor apostolisk vikar med etterfølgelsesrett, den 29. april 1924. Den 24. august samme år ble han ordinert til titulærbiskop av Arabissus i en alder av 47 år.[2] Han ble ordinert av biskop John Joseph Cantwell av Los Angeles-San Diego; medkonsekrerende var biskop Joseph Sarsfield Glass C.M. av [[Salt Lace City|Salt Lake] i Utah, og biskop Patrick Joseph James Keane av Sacramento i California.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Etter at biskop Boeynaems døde den 13. mai 1926, etterfulgte Alencastre ham automatisk som apostolisk vikar for Hawaiiøyene. Han var den første biskopen i Hawaii som var oppvokst på Hawaiiøyene.

Bisdkop Alencastre fortsatte å utvide antallet skoler og sognekirker på øyene (og å renovere de eksisterende) og å bygge et seminar. Dette ble realisert med byggingen av St. Stephen's Seminary, navngitt til ære for biskopens egen skytshelgen. Biskopen var også delvis ansvarlig for økningen i mangfoldet av religiøse ordener i Hawaii, og inviterte slike grupper som St. Joseph-søstrene av Carondelet og Maryknolls[3] for å hjelpe til med å spre katolisismen på Hawaiiøyene.

Biskop Alencastre døde i 1940 på en båt på vei til Hawaii fra Los Angeles i California – seks dager etter sin 64-årsdag. Han ble deretter gravlagt på Honolulu katolske kirkegård i sentrum av Honolulu.

Etter å ha fortsatt og fullført mye av arbeidet som ble startet av Alencastre og hans medbrødre i picpusordenen (eller Sacred Hearts-fedrene), ble Hawaiiøyene hevet til status som bispedømme (Honolulu) av pave Pius XII noen måneder etter hans død.

Historien til den katolske Sacred Hearts-misjonen på Hawaiiøyene ble dokumentert av en av kongregasjonens prester og senere samlet og utgitt i en bok kalt Pioneers of the Faith.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]