Stener Heyerdahls park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stener Heyerdals park
Stener Heyerdahls Plass.jpg
Stener Heyerdals park

Stener Heyerdahls park
58°08′57″N 7°59′33″Ø

Stener Heyerdahls park er et parkanlegg i Festningsgata i Kvadraturen i Kristiansand. Parkens navn er til minne om legen Stener Severin Heyerdahl (1811 – 1883). Parken ligger på det tidligere hospitalets tidligere kirkegård. Før anleggelsen av parken, ble gravene flyttet. I parken er det et lekeanlegg for barn.

Parkens historie[rediger | rediger kilde]

I 1896 gav en utflyttet kristiansander, gartner av yrke, uttrykk for forargelse over at byens politikere ikke gjorde noe med den åpne plassen der det tidligere hadde vært kirkegård. «paa et kort besøg i min fødeby, ser jeg at Hospitalets kirkegaard fremdeles henligger stemoderlig behandlet», skrev han i et brev til formannskapet. Dette utløste en rekke forslag for hva som måtte gjøres fra både innbyggerne i byen og folk utenbys. Men lite skjedde fra kommunens side.

I desember 1898 tok flere av Kristiansands innbyggere til orde for å anlegge et parkanlegg i byen. «Parken skal være til glæde for hele den øvre Bydels Beboere, samtidig som det vil være til fryd for vor By», skrev de i et brev til formannskapet, og lanserte samtidig det som tidligere hadde vært sykehusets kirkegård som et egnet sted for anleggelse av parken.

I mai 1900 vedtok formannskapet å anlegge et parkanlegg. Lokaliseringen ble Hospitalets kirkegård. Da året 1900 gikk mot slutten var den åpne plassen blitt et parkanlegg med plen, trær og benker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]