Steinane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Steinane eller Humlesekken på Tjøme, fredet som kulturminne.
Fotografert 2017

Steinane, også kalt Humlesekken, er et fredet kulturminne på gården Helgerød sør på Tjøme i Færder kommune. Kulturminnet er et bolighus, i dag i bruk som fritidsbolig. Hustypen er ei såkalt steinstue, en hustype som i Norge er beskrevet som spesiell for Tjøme, introdusert av fattige innvandrere fra Sverige midt på 1800-tallet.

Steinstuas yttervegger er konstruert som en dobbel mur, stein utvendig og innvendig, med mold til isolasjon mellom. Over stuerommet var det trebjelker med et loft over. Gavlene var oppført med tømmermannspanel. Huset kunne være tekket med torv eller takpanner av tegl.

Steinane ligger på et nes øst for Verdens Ende, nær sjøen, og er bygd som et fiskerhjem på 1850-tallet.

Bygningene på Steinane består av steinstua og et atelier, oppført av Jean Heiberg som var eier en periode. Etter år 2010 er oppført enda et nytt anneks.[1]

Steinstua på Steinane ble fredet av Riksantikvaren allerede i 1923, etter at den nye loven om bygningsfredning ble vedtatt i 1920. På forhånd ble all eldre bebyggelse på Tjøme vurdert av Anders Bugge i forhold til vern og fredning i artikkelen "Byggeskik på Tjømø", publisert i Tjømeboka. Artikkelen inneholder et avsnitt om steinstuene på Tjøme.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Anders Bugge: Byggeskik [på Tjømø]. Kap. i Lorens Berg: Tjømø – en bygdebok.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Steinane». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.