Stein Bagger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stein Bagger
Født20. januar 1967 (52 år)
Frederiksberg
Beskjeftigelse Forretningsdrivende
Nasjonalitet Danmark

Stein Bagger (født 20. januar 1967) er en bedrageridømt dansk forretningsmann. Han var administrerende direktør for det danske firmaet IT Factory. Han ble kjent da han på mystisk vis forsvant fra Dubai den 27. november 2008. Bagger ble på det tidspunktet mistenkt for å ha bedratt selskapet for minst 500 millioner danske kroner. Som konsekvens av dette begjærte IT Factory seg konkurs den 1. desember samme år og Bagger ble etterlyst av Interpol.[1] Den 4. desember ble Stein Bagger siktet for bedrageri og dokumentforfalskning av særlig grov karakter av inntil en milliard kroner. Han ble arrestert i CaliforniaUSA den 6. desember, og erklærte seg 16. desember samme år skyldig i bedrageri og dokumentfalsk. Han ble 12. juni 2009 dømt til syv års ubetinget fengsel.

Nasjonalitet[rediger | rediger kilde]

Bagger har i norske medier blitt beskrevet som norskfødt, mens Interpol har registrert hans fødested som Frederiksberg i Danmark. Hans far er forfatteren Rolf Bagger.

Utdannelse og yrkesbakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bagger gikk i grunnskolen ved Kregme kommuneskole mellom 1973 og 1981. Fra 1981, da han var 14 år, til 1984, gikk han i lære som smedStålvalseværket. Han jobbet som profesjonell kroppsbygger mellom 1984 og 1991, og jobbet i denne perioden også som «aktivitetsguide» på Tenerife og Mallorca for charterselskapet Spies Rejser.

I 1991 grunnla han selskapet ARC, som han var administrerende direktør for frem til 1993. I 1993 grunnla han så konsulentselskapet Future Quality Systems. Selskapet ble avviklet i 1997. Bagger grunnla så selskapet Masterframe, som han ledet til 2001. Han var deretter adm. dir. for IT Factory fra 2001 til selskapet ble slått konkurs i 2008.

Falsk doktorgrad[rediger | rediger kilde]

Bagger har fremsatt påstander om at han har

I forbindelse med bedragerisagen og Baggers forsvinning har det blitt sådd alvorlig tvil om disse opplysningene. Hans påståtte doktorgrad har ikke latt seg oppdrive. Det påståtte universitetet hvor han hevder å ha tatt graden, «San Francisco Technical University», viser seg å være uakkreditert og registrert på en boligadresse. Bagger skal ha instruert en amerikansk kunstner bosatt i Danmark, Vicki Lang, om å late som hun var resepsjonist ved dette «universitetet», og «bekrefte» opplysningene om hans doktorgrad i en telefonsamtale som skulle høres av journalisten Dorthe Toft. Bagger skal ha innbilt Vicki Lang at han bare hadde hjulpet «San Francisco Technical University» å utdanne resepsjonister, og at den fingerte telefonsamtalen var et ledd i dette.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Etterlysning i Interpols database». Arkivert fra originalen 10. desember 2008. Besøkt 9. desember 2008.