Spies Rejser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Spies Rejser var et dansk reisebyrå og turoperatør.

Spies Reiser var en tid Skandinavias største reisebyrå og turoperatør. Grunnleggeren Simon Spies begynte reisevirksomhet i 1956 da han satte inn en annonse i en dansk avis og søkte etter deltagere til en tur til Spania. Et tyvetalls ungdommer meldte seg og turen gikk med tog ned gjennom Europa til Barcelona og båt Mallorca.

Spies valgte å legge turene om vinteren, da de spanske hotellene på den tiden kunne tilby de rimeligste plassene.

Virksomheten vokste raskt, i 1960 inngikk han en avtale med det danske charterselskapet Flying Enterprise om charterflyvninger. Da Flying Enterprise gikk konkurs i 1965 kjøpte Spies selskapet og startet sitt eget charterseskap under navnet Conair.

Med eget flyselskap hadde Spies den innstilling at alle flyseter skulle fylles opp. Et hvert flysete som var ubesatt var redusert innkomst for firmaet. Dette ledet til at det før Conairs avganger på Kastrup forgikk en form før «børssalg» av billetter. En del reiselystne ungdommer med ryggsekk, men uten billett møtte opp før flyavgangene. Når alle passasjerer med forhåndsbestilt plass var sjekket inn, og det fortsatt var ledige seter i flyet, ble en ny og lavere pris ropt opp, og en del av de billettløse tok oppstilling foran skranken. Når disse var sjekket inn og det fortsatt var ledig plass på flyet, ble prisen ytterligere redusert. De som hadde is nok i maven til å vente helt til «gate closed» kunne sikre seg en ferietur til Middelhavet for et par hundrelapper.

Etter Spies død i 1984 ble firmaet drevet av hans kone, Janni Kjær, frem til 1996, da Spies Rejser ble solgt til konsernet MyTravel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]