Hopp til innhold

Stefano Baldini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stefano Baldini
Født25. mai 1971[1]Rediger på Wikidata (53 år)
Castelnovo di Sotto
BeskjeftigelseMaratonløper, langdistanseløper, friidrettsutøver Rediger på Wikidata
NasjonalitetItalia
UtmerkelserKommandør av Republikken Italias fortjenstorden (2004)

Stefano Baldini (født 25. mai 1971 i Castelnovo di Sotto) er en italiensk langdistanseløper.

Baldini var nummer åtte i en søskenflokk på elleve i en bondefamilie i provinsen Reggio Emilia. I 1996 ble han verdensmester i halvmaraton i Palma de Mallorca. I 1997 kom han på andreplass i London Marathon med tiden 2.07,57, ny italiensk rekord. Under EM i friidrett 1998 i Budapest vant han maratontittelen. Han tok i tillegg bronse under VM 2001 i Edmonton og VM 2003 i Paris.

Baldinis største triumf var likevel seieren på maratondistansen under OL 2004 i Athen. Dette løpet går først og fremst inn i den olympiske historien på grunn av at lederen av løpet, brasilianeren Vanderlei de Lima ble hindret underveis av den religiøse fanatikeren Cornelius Horan, noe som kostet de Lima mye tid og energi. Like etterpå ble han tatt igjen av Stefano Baldini. Baldini løp først over mål, men da de Lima like etterpå løp inn til tredjeplass, ble han feiret som en vinner. Da Vanderlei de Lima ble hindret, hadde han mistet over et minutt av forspranget sitt, så det er tvilsomt om Baldini ville ha vunnet om Vanderlei de Lima ikke hadde blitt hindret.

I 2006 ble Baldini nummer fem under London Marathon, og forbedret sin italienske rekord til 2.07,22, og under EM 2006 i Göteborg tok han igjen gull på maratondistansen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ World Athletics Database, World Athletics utøver-ID 9827[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]