Johnny Hayes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johnny Hayes
Johnny Hayes 1908.jpg
Født10. apr. 1886[1]Rediger på Wikidata
New YorkRediger på Wikidata
Død23. aug. 1965[2]Rediger på Wikidata (79 år)
EnglewoodRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Maratonløper, langdistanseløper, friidrettsutøverRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Johnny Hayes under Sommer-OL 1908.

John Joseph «Johnny» Hayes (født 10. april 1886 i New York, død 25. august 1965 i Englewood, New Jersey) var en amerikansk friidrettsutøver. Han vant maratonløpet i OL 1908 i London.

Hayes' foreldre stammet fra Tipperary i Irland. Friidrettskarrieren skjøt fart i 1906, da han ble nummer fem i Boston Marathon. Året deretter kom han på tredjeplass, og vant Yonkers-Marathon. I 1908 kom han på andreplass i Boston, og kvalifiserte seg dermed til OL i London.

I OL-maratonløpet, som for første gang målte 42 195 m, gikk inn i historiebøkene. Italieneren Dorando Pietri passerte målstreken som førstemann. Pietri var imidlertid fullstendig segneferdig, og falt om flere ganger inne på stadion. Hver gang ble han hjulpet opp på beina igjen, og med funksjonærenes hjelp greide han omsider å passere mållinjen.

Hayes kom i mål som andremann, men etter protester fra den amerikanske lagledelsen, ble Pietri diskvalifisert fordi han hadde mottatt hjelp underveis, og Hayes ble utropt til vinner. Pietri ble imidlertid regnet som løpets moralske vinner, og mottok blant annet en forgylt pokal av Dronning Aleksandra.

Publikumsinteressen var så stor at det i november 1908 ble arrangert en duell mellom Pietri og Hayes i Madison Square Garden. Pietri vant med omkring 70 meter. I et nytt løp i mars 1909 vant Pietri igjen.

Hayes war trener for det amerikanske laget under OL 1912, og arbeidet senere som idrettslærer.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6072nzd, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.sports-reference.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]