Hannes Kolehmainen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hannes Kolehmainen
Hannes Kolehmainen.jpg
FødtJuho Pietari Kolehmainen
9. desember 1889
Kuopio
Død11. januar 1966 (76 år)
Helsingfors
Beskjeftigelse Langdistanseløper, maratonløper, friidrettsutøver
Nasjonalitet Finland, USA (1921–)
Sportfriidrett
Høyde168 centimeter

Johan Petteri «Hannes» Kolehmainen (født 9. desember 1889 i Kuopio, død 11. januar 1966 i Helsingfors) var en finsk friidrettsutøver. Han var den første i en generasjon med flere finske toppløpere.

Kolehmainen kom fra en idrettsfamilie, der også brødrene Willy og Tatu var sterke langdistanseløpere.

I 1912 var Kolehmainen med tre gull og en sølv blant de mestvinnende utøverne under de olympiske lekene i Stockholm. Den ypperste prestasjonen leverte han i 5 000-meterløpet, der publikum fikk oppleve Kolehmainens spennende tvekamp med franskmannen Jean Bouin. Etter at de to løperne hadde ligget fremst i feltet under hele løpet, avgjorde Kolehmainen løpet på de siste metrene, og satte ny verdensrekord med tiden 14.36,6. I tillegg vant Kolehmainen 10 000 m og terrengløpet over 12 000 meter. Han var også med på det finske laget som fikk sølv i lagdelen av terrengløpet.

Kolehmainens sportslige karriere ble avbrutt av første verdenskrig, men greide likevel å holde posisjonen som en av verdens fremste langdistanseløpere. Under sommerlekene i Antwerpen i 1920 vant Kolehmainen sin fjerde olympiske gullmedalje, denne gang i maraton.

Han deltok også i maraton under OL 1924 i Paris, men fullførte ikke løpet. På denne tid hadde landsmannen Paavo Nurmi vist seg å være en verdig arvtager etter Kolehmainen.

Da OL ble arrangert i Helsingfors i 1952, inviterte man Kolehmainen og Nurmi til å tenne den olympiske ild i fellesskap.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]