Stefan I av Ungarn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
St. Stefan
Konge av Ungarn
Aftnn King Stephen, who we reckon was responsible for Christianity in eastern Europe.jpg
Født ca. 969
Esztergom, Ungarn
Død 5. august 1038
Székesfehérvár, Ungarn
Begravet Székesfehérvár Basilikaen
Ektefelle Q232039
Far Géza
Mor Sarolt
Søster Q1413883, Q2754268, Tuta av Ratisbona
Religion Den romersk-katolske kirke
Saligkåret -
Helligkåret 1083
Anerkjent av Den katolske kirke
Festdag 16. august
Se også Ekstern biografi
Vernehelgen Ungarn
I kunsten Som konge med krone og septer, med sverd med et korsbanner, med dobbeltkors
Signatur
St. Stefans signatur

Stefan I av Ungarn, den hellige Stefan, ung: István 1 den hellige eller St. Stefan av Ungarn (på slovakisk Štefan) (født ca. 969 i Esztergom i Ungarn, død 15. august 1038 i Székesfehérvár) var Ungarns første konge.

Han var sønn av den hedenske fyrsten Géza, men hadde en kristen mor. Han fikk derfor en kristen oppdragelse og ble døpt sammen med faren i 985. Ved dåpen tok han navnet Stefan.

I perioden 995 og 997 levde Stefan under fødenavnet Vajk som prins av Nitra, en gammel slovakisk kristen by som nå ligger i sørvestlige Slovakia). I 997 ble han lederen for madjarene i Transdanubia.

Han ble i 995 gift med den salige Gisela av Bayern som også var søster til den hellige keiser Henrik II.

I 1006 hadde han klart å forene så å si alle de magyarske klanene. Ifølge ungarsk tradisjon sendte pave Sylvester II ham i januar 1001 en storslagen gullkrone og et kors sammen med et velsignelsesbrev for å offisielt anerkjenne ham som en kristen konge i Europa. Stefanskronen utgjør den dag i dag den øverste del av Ungarns kongekrone.

Stefan ble begravet i Székesfehérvár. Han ble kanonisert av pave Gregor VII i 1083. I 1687 ble St. Stefans fest utvidet til å gjelde hele kirken, og hans festdag ble feiret 2. september til minne om seieren og tyrkerne ved Budapest. Det andre Vatikankonsil ble hans festdag flyttet til 16. august, siden hans dødsdag dagen før var opptatt av Marias opptagelsesdag i himmelen. I Ungarn feires han allikevel 20. august som var dagen for hans begravelse. Selv under det kommunistiske styret måtte respektere dette og innstiftet denne dagen som «forfatningsdag».

Statue i hans fødeby, med dobbeltkors


Forgjenger:
 Ingen 
Konge av Ungarn
Etterfølger:
 Peter Urseolo 
Commons Commons: I. István – bilder, video eller lyd