Gregor VII

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gregor VII
Gregorius
Gregor7 g.jpg
Født Ildebrando Aldobrandeschi di Sovana
1020/1025
Sovana, Toscana
Død 25. mai 1085
Salerno
Gravlagt Salerno Cathedral
Religion kristendom
Dåpsnavn Hildebrand
Valgt 22. april 1073
Innsatt 22. april 1073
Saligkåret -
Helligkåret 1606
Festdag 25. mai
Forgjenger Alexander II (pave)
Etterfølger Viktor III

Gregor VII (født Hildebrand av Sovana (italiensk: Ildebrando di Soana ca 1020/1025 i Sovana i Toscana, død 25. mai 1085 i Salerno) ble valgt til pave i 1073 og satte igang arbeide for å fremme pavedømmets makt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Navnevalget Gregor skyldes ifølge mange kilder Hildebrands ønske om å gi oppreisning til Gregor VI, som var blitt avsatt noen tiår tidligere i forbindelse med anklager fremført av keiseren. Men det kan også være at Hildebrand vel så meget, eller primært, hadde Gregor den store i sine tanker. [1]

Det var strid om hvem som skulle utnevne biskoper, og Gregor mente at kirken selv skulle ha dette ansvaret. Den tyske keiseren Henrik IV motsatte seg dette og beskyldte Gregor for «ikke å være pave, men en falsk munk», og Henrik krevde videre at Gregor skulle trekke seg fra pavestillingen. Striden endte med at Gregor VII lyste Henrik IV i bann.

I denne situasjonen valgte Henrik en taktikk som sette Gregor midlertidig ut av spill. Han reiste til Canossa i Nord-Italia og bad om syndsforlatelse, og det kunne ikke paven nekte en angrende synder. I 1080 marsjerte Henrik mot Roma, tok byen og satte inn en motpave, som straks kronet ham til keiser.

Striden om retten til å sette inn biskoper blir kallet investiturstriden, og den ble ikke løst før ved konkordatet i Worms i 1122.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kanossagang

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bernd-Ulrich Hergemöller: Die Geschichte der Papstnamen, Münster: Verlag Regensberg 1980, s. 59

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Katleen C. Custling: Reform and the papacy in the eleventh century, Manchester university press, 2005.


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Alexander II
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Viktor III
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)