Stedfortrederkrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over fronten i den spanske borgerkrig i oktober 1937, en krig som ofte ansees som en stedfortrederkrig mellom Tyskland og Sovjet

En stedfortrederkrig (engelsk: proxy war) er en krig som offisielt utkjempes mellom to parter, men hvor hver av disse partene er alliert med eller støttet av andre, større makter, og der det egentlige målet med krigen først og fremst er å flytte maktbalansen mellom stormaktene. Med andre ord er en slik krig resultatet av at motstridende krefter bruker tredjeparter som erstatning for å kjempe mot hverandre direkte.

Mens motstridende krefter i enkelte tilfeller har brukt regjeringer som stedfortredere, er det langt mer vanlig at voldelige ikke-statlige aktører, leiesoldater eller andre tredjeparter går med i krigen. Håpet er at disse gruppene kan angripe en motstander uten at det utarter til en fullskala krig.

Stedfortrederkriger har også blitt utkjempet sammen med fullskala konflikter. Det er nesten umulig å kjempe en ren stedfortrederkrig, ettersom gruppene som støtter en bestemt nasjon vanligvis har sine egne interesser som kan avvike fra selve nasjonens. Stedfortrederkriger fungerer vanligvis best i kalde kriger, ettersom de blir nødvendige i gjennomføringen av en væpnet konflikt mellom minst to krigførende parter mens den kalde krigen fortsetter.

Under den kalde krigen støttet USA således ofte én part i en krig, mens Sovjetunionen støttet motparten. Mange mente at de to landene bare gikk inn i disse stedfortrederkrigene fordi den andre parten hadde en interesse her.