Stavanger maritime museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Stavanger Sjøfartsmuseum)
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 58°58′13,429″N 5°43′43,838″Ø

Stavanger maritime museum
Stavanger Sjøfartsmuseum.JPG

Stavanger maritime museum
58°58′13″N 5°43′44″Ø

Stavanger maritime museum er et spesialmuseum for Sørvestlandets maritime historie. Museet ble etablert i 1926 under navnet Stavanger Sjøfartsmuseum, og skiftet navn til Stavanger maritime museum 1. juli 2012.

Etableringen i 1926 var etter initiativ fra ildsjeler i Stavanger Rederiforening, Stavanger Søemandsforening og Stavanger Museum. I 1979 ble Stavanger Sjøfartsmuseum slått sammen med Stavanger Museum, og ble fra 1. juli 2010 en avdeling ved MUST – Museum Stavanger AS ved sammenslåingen av Stavanger Museum og Rogaland Kunstmuseum.

I 1973 mottok museet jakten «Anna af Sand» som gave fra skipsreder Torolf Smedvig. «Anna af Sand» har siden blitt svært mye brukt til formidling av lokal kystkultur og i representasjonsøyemed, og har foretatt flere utenriksseilaser. I 1985 åpnet Sjøfartsmuseet nye permanente utstillinger i de restaurerte kjøpmannsgårdene Nedre Strandgate 17 og 19. Gjennom utstillinger, undervisningsopplegg, foredrag og familiearrangementer økte museet sitt tilbud til skoleverk og publikum.

21. august 1984 ble «Wyvern» gitt som gave til Stavanger Sjøfartsmuseum. Overrekkelsen ble foretatt av kronprins Harald. Siden da har hun representert museet, byen og landet både i nære og fjerne farvann.

Museets avdeling i Nedre Standgate 19 har i noen sammenhenger blitt nevnt som et kunstnerhjem, ettersom den dansk-tyske naturviteren, filosofen og forfatteren Henrik Steffens ble født her, og bodde her i sine tre første leveår. Huset er merket med en plakett, og tiden her er kort omtalt i Steffens' memoarer Hvad jeg oplevede.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]