Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus
Sittende
Valgerd Svarstad Haugland
TypeStatsforvalter
VirkeområdeNorge[1]
Velges avKongen i Statsråd
Etablert2019
UnderlagtKommunal- og moderniseringsdepartementet
Nettstedhttps://www.statsforvalteren.no
ErstatterFylkesmannen i Oslo og Akershus, Fylkesmannen i Østfold, Fylkesmannen i Buskerud

Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, tidligere Statsforvalteren i Oslo og Viken, er et norsk statlig embete som utfører statsforvalterens oppgaver i Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold. Embetet ble etablert 1. januar 2019, ved sammenslåing av embetene som fylkesmann i Oslo og Akershus med Buskerud og Østfold. Embetet skiftet navn 1. januar 2021 fra Fylkesmannen i Oslo og Viken til Statsforvalteren i Oslo og Viken. Viken ble oppløst 1. januar 2024, men statsforvalterembetet ble videreført med samme virkeområde under navnet Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.[2]

Statsforvalteren skal bidra til at Stortingets og regjeringens retningslinjer blir fulgt opp. Dette skjer ved at statsforvalteren utfører forvaltningsoppgaver på vegne av departementene, og ved at statsforvalteren overvåker kommunenes virksomhet og er klageinstans for mange typer kommunale vedtak.

Liste over embetsinnehavere[rediger | rediger kilde]

Startår Sluttår Navn
2019 Valgerd Svarstad Haugland

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NSD – Norsk senter for forskningsdata, Forvaltningsdatabasen ID 57631, Wikidata Q7061260, https://nsd.no/ 
  2. ^ forvaltningsdepartementet, Digitaliserings-og (23. februar 2024). «Beholder dagens struktur og styrker statens tilstedeværelse». Regjeringen.no. Besøkt 22. mars 2024.