Statens teaterhøgskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 19. sep. 2016 kl. 11:00 av Telaneo (diskusjon | bidrag) (trenger flere kilder)

Statens teaterhøgskole ble etablert med integrert treårig skuespillerutdanning i 1953, da under navnet Statens Teaterskole.

Skolen fikk høyskolestatus i 1982. Den er en av tre institusjoner som tilbyr skuespillerutdanning på høgskolenivå, men har fremdeles nasjonalt eneansvar for utdanning av sceneinstruktører.[trenger referanse]

Skolen tar årlig opp 8 studenter blant 500-800 søkere. Man må gjennom tre runder med audition. På den første fremfører man kun en monolog. Fra første audition er det ca. 120 som går videre. På andre prøve fremfører man igjen en monolog og man kan i tillegg bli utfordret til improvisasjon. Da improviserer man innenfor en gitt situasjon, sammen med en fra juryen. Kommer man videre fra denne er det på tredje prøve en uke, til ti dager, lang audition. Da blir man testet i alt fra sang, dans, rolleinstruksjon, scenedialog, etc.

Juryene består i hovedsak av 3 personer på 1.prøve, 4 personer på 2.prøve, og opptil 5 personer på 3.prøve. Juryen er forskjellig fra prøve til prøve, fra år til år, og er en miks av skolens lærere, tidligere elever og freelance fagpersoner fra teaterfeltet.

I 1996 ble Statens teaterhøgskole en del av Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Samtidig byttet den navn til Teaterhøgskolen.

Fra 2013 har Teaterhøgskolen også utdannet skuespillere og sceneinstruktører på masternivå. Det tas opp 8 skuespillere og 3 instruktører til den toårige masterutdanninga. I tillegg tas det opp 3 scenetekststudenter. Fra og med 2015 er det også etablert master i teater for scenografer. Det er opptak til masterutdanninga annethvert år.

Eksterne lenker