Startmotor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Startmotor for bil.

En startmotor er en elektrisk motor som benyttes til å dra i gang en større forbrenningsmotor, som en bensin- eller dieselmotor.

Startmotoren drives av strømmen fra et batteri. På personbiler og småbåter er dette vanligvis 12 volts-batterier. Startmotoren er koblet til hovedmotoren med en mekanisme som sørger for kontakt så lenge startmotoren driver forbrenningsmotoren, men som automatisk kobler fra så snart hovedmotoren går for egen maskin.

I dag er de fleste innretninger som bruker forbrenningsmotorer utstyrt med egen startmotor, slik at man kun må slå på tenningen for å starte bil, båt eller annen redskap. Unntaket fra dette er mindre motorer i bruk der enkel konstruksjon, vekt og pris har vært avgjørende. Eksempler på dette er motorgressklippere, motorsager eller små påhengsmotorer, der man må bruke startsnor for å dra i gang motoren. Et annet eksempel er mindre, ofte eldre motorsykkelmodeller som er utstyrt med startpedall og må tråkkes i gang.

I tidligere tider var ofte både biler og båtmotorer utstyrt med manuell sveiv. I modeller uten startmotor sveivet man i gang motoren. Og selv konstruksjoner med batteri og startmotor var ofte utstyrt med sveiv i tillegg, slik at man hadde en mulighet til å starte sjøl om batteri eller startmotor sviktet.