Hopp til innhold

Kickstarter (motor)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En kickstart-spake (uthevet) på en Kawasaki totakts motorsykkel.

En kickstarter (fra engelsk, direkte oversatt «sparkestart», fotstarter) er en mekanisme brukt for å starte en forbrenningsmotor ved å sparke med foten på en skrallelignende spake.

Kickstartere er kanskje mest kjent fra eldre motorsykler. Den første motorsykkelen med kickstart var en britisk totaker fra Scott Motorcycle Company produsert i 1910.[1] Kickstartere var standard tilbehør inntil 1970-tallet hvorpå de gradvis ble erstattet med elektriske startmotorer frem mot 1990-tallet. Det produseres fremdeles enkelte motorsykler som har spark og elektriske startere.

Mange moderne mopeder og scootere har både kickstart og elektrisk startmotor, og førstnevnte kan være nyttig i tilfelle flatt batteri, noe som kan skje noe oftere på mopeder og scootere ettersom de gjerne har mindre batterier enn andre kjøretøy. I tillegg er det vanligvis ikke mulig å trillestarte mopeder og scootere med automatgir.

Særlig på store motorsykkel-motorer kan man oppleve at kickstarteren sparker tilbake (såkalt «kickback») dersom bensinen antenner før stempelet har nådd toppunktet. Dette fører til at spaken blir kastet tilbake mot førerens fot med stor kraft, hvilket kan være smertefullt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brown, Roland (1996), The Encyclopedia of Motorcycles, Smithmark, s. 12, ISBN 0831728485 


Autoritetsdata