Stadsbygd skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stadsbygd skole
Stadsbygd skole i juli 2015
Motto"Elevene skal være like motivert for å lære når de går ut av skolen som når de kommer inn".
LandNorge
TypeGrunnskole
Grunnlagt1895
Region/fylkeTrøndelag
KommuneIndre Fosen
StedStadsbygd
AdresseStadsbygd, 7105, Stadsbygd
RektorMarit Hovind
Klasser10
Eleverca. 257
Ansatte40
Nettstedhttps://www.indrefosen.kommune.no/tjenester/barn-og-skole/skole/alle-grunnskoler-i-indre-fosen/stadsbygd-skole/
Beliggenhet
Kart
Stadsbygd skole
63°30′43″N 10°00′04″Ø

Stadsbygd skole er en grunnskole (1-10 klasse) på Stadsbygd i Indre Fosen kommune, Trøndelag.

Skolen ligger midt i bygda Stadsbygd, med idrettshall, kunstgressbane, svømmebasseng og samfunnshus rett i nærheten. Skolen er på den måten et naturlig samlingspunkt for bygda. I tillegg har Stadsbygd mange attraksjoner som f. eks Museet Kystens Arv, helleristningsfeltet "Stykket", natur- og fuglereservat i Grønningsbukta og mye mer. Naturen er rett utenfor døra med skiløyper, skog, fiskevann og andre turmuligheter.

Skolen ble etablert i 1895, og har i skoleåret 2021/2022 i underkant av 260 elever og bortimot 40 lærere og assistenter[1].

Skolene i Indre Fosen (tidligere Rissa) kommune har en visjon om at "elevene skal være like motivert for å lære når de går ut av skolen som når de kommer inn". For å nå denne visjonen, har Stadsbygd skole utarbeidet utviklingsmål med vekt på klasseledelse, underveisvurdering, relasjoner, inkludering og samarbeidslæring.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter omgangsskolens nedgang, vedtok skolekommisjonen i 1861 at undervisninga skal foregå i seks faste rodestuer.[2]

I 1894 ble sentralskolen på Askjem tatt i bruk. Dette året blir fire grendeskoler nedlagt, og sentralskolen blir en av de største på landsbygda i Trøndelag.

Etterkrigstida bærer preg av skolesammenslåinger, og felles lærerplaner for bygda og by skolen. Dette berører også skolene på Stadsbygd. I 1955 blir Vemunstad skole lagt ned, og elevene blir kjørt fra grenda til sentralskolen på Askjem. I 1958 blir Hammer skole nedlagt og elevene fra "Markabygda" blir flyttet til skolen.

Skolen har vært i mange tilfeller brukt som ett samlingssted for bygda. I 1905 var det to store folkemøter der temaene var: "Skal vi løsrives fra Sverige?" og om landet skal være republikk eller monarki. I 1985 ble samfunnshuset på bygda bygd like ved skolen. Og blir blant annet brukt til konserter, bryllup, fester, bygdekino, forestillinger og 17. mai feiring.

I 1955 ble skolen på Askjem oppgradert med ny innvielse 21. oktober 1955. I 1965 blir nybygget med blant annet gymnastikksal tatt i bruk. 10 år senere (1976) går den igjennom ett tredje byggetrinn og blir en ren 1-9 skole. Fjerde og siste byggetrinn kom i 1993 med blant annet nytt skolekjøkken og musikkrom. Siste oppgradering skjedde i 2008 med omgjøring av bibliotek til klasserom, og gymsal til bibliotek og arbeidsrom.

I 2008 ble gymnastikksalen gjort om til bibliotek og arbeidsrom og biblioteket ble gjort om til tre klasserom og to grupperom. Ved god hjelp av frivillige, Stadsbygd Idrettslag og Stadsbygd Sparebank fikk endelig bygda en flerbrukshall, som også blir brukt av gymsal av skolen, etter 8 år uten. Det har i flere perioder vært planer om å bygge ny skole. Skolen trenger sårt en oppgradering, men nåværende diskusjon er fremtiden av skolen. Skal den beholde alle sine klasser fra 1-10, eller skal den legges ned og sentraliseres?

Skolekorps[rediger | rediger kilde]

Stadsbygd skolekorps ble startet 1963. Dirigent 2020 er Stian Rødskjær. Skolekorpset har 4 avdelinger:

  • Hovedkorpset
  • Juniorkorpset
  • Aspirantkorpset
  • Veterankorpset

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stadsbygd Skole». indrefosen.kommune.no. Arkivert fra originalen 22. september 2020. Besøkt 22. september 2020. 
  2. ^ Johan Rein. «Oversikt over historiske hendelser i Stadsbygd» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 23. februar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]