St Germans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
St Germans priorinnekloster.

St Germans (Kornisk: Lannales) er en landsby i østlige Cornwall i England. Byen ligger ved elven St Germans River eller Lynher River, en del av elven og elvemunningen Tamar. Byen har sitt navn fra Sankt Germanuskirken til St. Germans priorinnekloster. En praktfull og gammel normannisk kirke er ligger tilstøtende til eiendommen Port Eliot til den nåværende jarl av St Germans.

Byen var opprinnelig en travel fiskelandsby på 1800-tallet. Kaianleggene i St Germans var hektisk opptatt i det siste århundret med å laste tømmer, kull og kalkstein. Inntil den andre verdenskrigen var vegstein viktig. I dag er kaien hjemstedet for byens seilingsklubb, Quay Sailing Club (QSC), som nå er godt etablert og del av byens liv.

Byen var en gang en av de såkalte «råtne valgkretser» som valgte to medlemmer til Underhuset før det ble reformert ved reformloven av 1832. Som ved mange råtne valgkretser i Cornwall var stemmeretten i St Germans begrenset til et lite antall av «frimenn» enn til alle beboere. Det var dog ikke mange som bodde i St Germans. I 1832 var det kun 247 mannlige beboere, men en tidligere folketelling hadde vist hele prestegjeld (hvor valgkretsen bare var en liten fraksjon av) hadde en reell befolkning på 2 404, og det opprinnelige forslaget var at St Germans skulle bare miste den ene av dets to underhusmedlemmer, men regjeringen (Whig) bestemte at tilgjengeligheten av en tilstrekkelig befolkning i de omliggende prestegjelder ikke skulle være nok for å berge valgkretsen fra stemmeretten ble fjernet om ikke en betydelig del av befolkningen allerede innenfor valgkretsens grenser, og vedtakets gjennomførelse ble endret slik at det fjernet begge underhusmedlemmene fra St Germans. Tory-opposisjonen angrep beslutningen som politisk motivert og St Germans var en Tory-valgkrets. Stemmegivningen i Underhuset var en av de smaleste i samtlige debatter om reformlover.

St Germans var opprinnelig bispesetet for Cornwalls bispedømme før setet ble slått sammen med Exeter i 1261. I da er biskopen av Truros stedfortreder kjent som biskopen av St. Germans i innrømmelse av dette, skjønt han har ingen spesiell forbindelse til landsbyen.

Jernbanestasjonen i St Germans ble åpnet den 4. mai 1859 på vestsiden av St Germans’ viadukt (bruvei), 32 meter over kaianlegget. Det er notabel for å ha den best bevarte korniske stasjonsbygning.