St. Marys (New South Wales)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
St Marys
St Marys
LandAustralia Australia
DelstatNew South Wales New South Wales
StorbyområdeSydney
LokalstyreCity of Penrith
Befolkning9 717 (2006)

St. Marys er en bydel vest i Sydney, i delstaten New South Wales i Australia. St. Marys er lokalisert 45 kilometer vest for Sydney sentrum, i kommunen City of Penrith.

St. Marys ligger mellom South Creek som er den vestlige grensen og Ropes Creek som er den østlige grensen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bydelen St. Marys er oppkalt etter kirken St. Mary Magdalene og bygget mellom 1837 og 1840. Den ble innviet av biskop Broughton i 1840 og en er av de eldste kirkene i New South Wales som fremdeles holder gudstjenester.

Man tror at området for bydelen ble valgt av moren til Phillip Parker King. Tomten hadde blitt kjøpt fra John Oxley i 1828 av King, mens den originale tildelingen av tomten ble gjort i 1823. Andre tildelinger av land ble gjort til blant annet Anna Josepha King i 1807 (Dunheved), Samuel Marsden (Mamre), og Mary Putland (Frogmore). Området ble først kalt South Creek, siden europisk bosetting først skjedde langs bredden av elven. Tomtetildelingene ble utviklet til arbeidsgårder på grunn av den permanente tilgangen på vann. Den rike jorden langs bredden av elven sikret et etterhvert videreutviklet landbrukssamfunn og siden stedet lå langs det som den gang ble kalt Great Western Road, senere omdøpt til Great Western Highway, ble det en beleilig rasteplass for reisende. Navnet St. Marys ble først brukt når postkontoret åpnet 1. oktober 1840. Tettstedet var endel av tildelingen til Mary Putland (som senere giftet seg med Sir Maurice O'Connell), datter av guvernør William Bligh. Ytterligere bosetting i området ble mulig i 1842 da deler av O'Connell-tomten ble delt opp i mindre deler.[1] St. Marys har en lang og rik industri- og landbrukshistorie som inkluderer garverier og våpenfabrikker tidligere drevet av Australian Defence Industries.

St. Marys kommunestyre[rediger | rediger kilde]

Valget av det første kommunestyret ble holdt i mai 1890 og den første ordføreren var William Garner i 1890 – '91. Den siste ordføreren var J J Blair frem til 1948 da kommunen ble inkludert i City of Penrith. Det tidligere rådhuset ved Mamre Road er renovert og pusset opp og huser nå St. Marys & District Historical Society.

Transport[rediger | rediger kilde]

M4 Western Motorway langs i sør har på- og avkjørsler til St. Marys. Great Western Highway er en annen hovedvei som går gjennom bydelen. Sydney Street og Marsden Road utgjør de nordlige og sørlige grensene.

Dunheved er et større industriområde nord i bydelen. Mellom mars 1942 og mars 1986 gikk det et jernbanespor fra hovedlinjen Western Line til Dunheved og videre til Ropes Creek hvor Australian Defence Industries (ADI) tidligere befant seg. Selv om infrastrukturen til jernbanen ble bevart i flere år etter nedleggelsen av området til ADI, er ingenting igjen av den etter Christie Street idag.

Skoler[rediger | rediger kilde]

  • St. Mary's Primary School
  • South St. Marys Public School
  • Kurambee School (for utviklingshemmede)
  • Our Lady Of The Rosary Primary School
  • St. Marys Senior High School

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Book of Sydney Suburbs, Compiled by Frances Pollon, Angus & Robertson Publishers, 1990, Published in Australia ISBN 0-207-14495-8, page 238

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]