Werrington (New South Wales)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Werrington
LandAustralia Australia
DelstatNew South Wales New South Wales
StorbyområdeSydney
LokalstyreCity of Penrith
Areal4,45 km²
Befolkning3 511 (2001)
Bef.tetthet789 innb./km²

Werrington er en bydel i Sydney i staten New South Wales i Australia. Werrington ligger 48.5 kilometer vest for Sydney sentrum, i kommunen City of Penrith og er en del av Greater Western Sydney regionen.

Bydelen er landlig og har ivaretatt mange åpne områder og parker, blant annet tomten til University of Western Sydney og Werrington Lakes, et område for fugler, dyreliv og utendørsaktiviteter. Werrington har et godt utbygd offentlig transportsystem og mange sportsfasiliteter. Den brede Gibson Avenue sentralt i bydelen var tidligere en flystripe.

Historie[rediger | rediger kilde]

Aboriginkultur[rediger | rediger kilde]

Før europeisk bosetting fant sted var det som nå er kjent som Werrington hjemstedet til gomerrigal-tongarra-folket som snakket darug-språk. De levde som jegere og samlere styrt av tradisjonelle lover som hadde bakgrunn i drømmetiden. Hjemmene deres var barkhytter kalt gunyahs. De jaktet på kenguru og emu og samlet yam, bær og andre lokale planter.

Europeisk bosetting[rediger | rediger kilde]

Den første tildelingen av land i området ble gjort i 1806 til Mary King, yngste datter av guvernør Phillip Gidley King. Hun flyttet ikke hit før i 1827, etter å ha giftet seg med Robert Copeland Lethbridge.[1] De bygget et hus som de kalte 'Werrington' og etablerte jorder i det omkringliggende området frem til Robert Lethbridge døde i 1865. Huset, som fremdeles står idag, var utleid til NSW' premier Henry Parkes mellom 1860 og 1872. Parkes fikk bygget en privat jernbanestasjon i nærheten. I 1878 ble denne åpent for alle som Parkes plattform, men ble omdøpt til Werrington i 1893. Jernbanestasjonen ble utgangspunktet for utbyggingen av stedet, men på grunn av den lange avstanden til Sydney og Parramatta ble utbyggingen forholdsvis beskjeden.

Werringtonområdet ble solgt og delt opp i mindre tomter fra 1880-årene.[2]

Transport[rediger | rediger kilde]

Werrington jernbanestasjon er på Western Line av City Railnettverket i Sydney. Stasjonen ble utbedret i 2007, for å gi bedre fasiliteter for bevegelseshemmede med en ny heis, samt at en ny asfaltert parkeringsplass ble anlagt på sørsiden av stasjonen. Werrington nåes via Great Western Highway og M4 Western Motorway (Mamre Road-avkjørselen).

Sport[rediger | rediger kilde]

Bydelen har både golfbane, cricket-bane, bueskytebane på nordsiden av jernbanelinjen, og basketballbane, flere fotballbaner og baner for Australsk rugby.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]