Springspissmus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Springspissmus
Macroscelides proboscideus
Nomenklatur
Macroscelididae
Bonaparte, 1838
Synonymi
Macroscelidea
Populærnavn
springspissmus[1]
(elefantspissmus, snabelrotter, snabelhunder)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenMacroscelidea/afrikanske insektetere
Økologi
Antall arter: 15
Habitat: terrestrisk, jordgrunn
Utbredelse: Afrika
Inndelt i

Springspissmus er en gruppe av små pattedyr med en lang, tynn snute. Noen av artene er kjent som elefantspissmus og snabelhunder. Skjønt de ligner insektetere, vet man i dag at de er nærmere beslektet med bl.a. gullmoldvarper og elefanter enn insektetere. De anses enten som en egen orden eller som en familie under ordenen afrikanske insektetere Afrosoricida, men denne gruppen er sannsynligvis parafyletisk.[2]

De er små dyr med en rottelignende kropp. De har store øyne og en lang tynn snute. Den lange bevegelige snuten kan nærmest minne om en slags snabel og er bakgrunnen for navnet «elefantspissmus». Bena har på den annen side visse likhetstrekk med hovdyrs ben. Dyrene holder til hovedsakelig i det sydlige Afrika. De oppholder seg både i ørkenområder og områder som har vegetasjon.

Hos flere av artene er det vanlig at individer forsvarer et eget territorium.

De føder en eller to unger som ser ganske voksne ut ved fødselen; de er både store og behårede og har åpne øyne. De blir kjønnsmodne etter noen uker. Enkelte utdødde arter synes å ha beveget seg primært på bakbena.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. august 2020. Besøkt 2. august 2020. 
  2. ^ Nishihara, H. (18. mai 2005). «A Retroposon Analysis of Afrotherian Phylogeny». Molecular Biology and Evolution. 22 (9): 1823–1833. doi:10.1093/molbev/msi179. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]