Sponplate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sponplater

En sponplate er en plate som er laget av sammenlimet sagflis og spon.

Sponplater lages i ulike tykkelser alt etter hva de skal brukes til. Vanligvis brukes tykkelser mellom 10 og 35 mm.

Sponplater brukes ofte til veggkledning eller midlertidige arbeidsbord, men de er mest kjent fra møbler i laveste eller mellemste prisklasse, som fra Ikea eller Jysk Sengetøylager. Her er platene som regel utstyrt med et lag plast, som oftest med hvit farge. Tidligere ble det også brukt finér, som er et millimetertynt trelag som er skrellet av som en stor plate, på liknende måte som det avskårne fra en blyantspisser. Trefiner eller plast trykt med imiterte tre-årer imiterer at materialet kunne ha vært massivt tre.

Vanlige sponplater er ikke egnet til bruk utendørs eller i fuktige rom, fordi limet oppløses og treet råtner.

Som avfall er sponplater kategorisert som brennbart avfall, men de må ikke brennes på bål eller i ovnr, fordi de lave forbrenningstemperaturene får limet til å avgi giftige gasser. Forbrenningsanlegenes vesentlig høyere forbrenningstemperaturer kombinert med røykfiltre gjør at limet nedbrytes på en annen måte, de gjenværende restene av skadestoffene filtreres fra.

Sponplateproduksjon i Norge[rediger | rediger kilde]

Per 2017 er det to sponplateprodusenter i Norge: Størst er ForestiaBraskereidfoss som begynte i 1971.[1] Arbor i Hattfjelldal er nest størst og Nordens eldste sponplatefabrikk, etablert i 1957.[2] Et tjuetalls andre sponplatefabrikker har eksistert.[1] A/L Orkla Skogindustrier produserte sponplater på Orkanger fra 1959 til 1976 og hadde også fabrikker på Røros, på Rognan og på Kvam i Gudbrandsdalen.[3] Troms Tre produserte sponplater i Sørreisa til 2006.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Øien, Ina. «Nordens største i sin bransje». Besøkt 6. mai 2017. [død lenke]
  2. ^ Sponplatefabrikken i Hattfjelldal, Arvid Sveli, ISBN 978-82-303-0255-2: s. 7
  3. ^ kielland.info. «Orkanger info - Industri». www.orkanger.info. Besøkt 6. mai 2017. 
  4. ^ Venn, Line. «Tøft å være skogbruksleder i Troms | Norsk Skogbruk». Besøkt 6. mai 2017.