Spicheren (Gimlemoen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Spicheren er et område (sannsynlig 2–300 dekar (mål) i størrelse) som tidligere var inngjerdet og en del av forsvarets område på Gimlemoen i Kristiansand i Vest-Agder. Gimlemoen var en militærleir hvor Hæren hadde befalsskole for infanteriet og i en periode krigsskole. Spicheren var et utmarksområde med åpent lende mellom Gimle gård og Oddernes kirke. Gimlemoen var i området mellom Spicheren og boligområdet Gimlevang. I dag er Universitetet i Agder på stedet militærleira var.

Spicheren ble brukt av forsvaret og ble også brukt sivilt til spesielle formål[trenger referanse]. Skiskole og arrangementerSankthansaftener var blant de sivile arrangementene på stedet tidligere[når?]. Området hørte til Oddernes kommune frem til kommunen ble innlemmet i Kristiansand i 1965. Fra ca. 1970 er området gradvis tatt i bruk til sivile formål. Kristiansand katedralskole og Kristiansand handelsgymnas var de første som fikk ny plassering der. Gimlehallen er en stor treningshall på Spicheren som brukes til messer, konserter og andre arrangementer i tillegg til idretten. Etterhvert er området etter 1970 også tatt i bruk til andre formål med nye bygninger, og i dag er det svømmehall, butikk og annen næringsaktivitet på stedet.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Spicheren har sitt navn etter den franske kommunen Spicheren, som ligger i Moselle i Lorraine-regionen.[trenger referanse] Den var åsted for et voldsomt slag mellom franske og tyske styrker den 6. august 1870 (under den fransk-prøyssiske krig) hvor det 2. franske korps under general Frossard måtte trekke seg tilbake. På fransk side mistet 249 offiserer og 3 829 underoffiserer og soldater livet, på prøyssisk side 223 offiserer og 4 648 soldater. Dermed åpnet veien seg for de prøyssiske styrkene via Metz til Paris. Mens Gimlemoen var militært øvingsområde og hadde underoffisersskole (fra 1890-tallet), var Spicheren åsted for undervisning og trening, og slaget ved Spicheren var en del av datidens pensum for militært befal og offiserer.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]