Spesialavsnittet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Spesialavsnittet (originaltittel: Law & Order: Special Victims Unit) er en amerikansk kriminalserie som har gått på NBC siden 1999. Den er den første av tre spin-off-serier fra den amerikanske TV-serien Law & Order. Serien omhandler politietterforskerne Elliot Stabler (Christopher Meloni), Olivia Benson (Mariska Hargitay), Odafin Tutuola, John Munch, Kaptein Donald Cragen og statsadvokat Kimberley Greylek, som arbeider ved New York-politiets avdeling for seksualforbrytelser (Special Victims Unit). Serien skiller seg ut ved å forlate originalseriens delte fortellerformat (hvor politiet etterforsker og pågriper forbryterne i den første halvtimen, og påtalemyndigheten fører straffesaken mot dem i den andre halvtimen). I stedet er hovedfokuset på selve forbrytelsen – om det måtte være etterforskningen eller straffesaken.

I Norge har den vært sendt på TVNorge.[1]

Figurer[rediger | rediger kilde]

Olivia Benson er en rollefigur i krimserien Law and Order: Special Victims Unit, spilt av Mariska Hargitay. Benson skiller seg noe ut fra sine kolleger som en meget sympatisk og medfølende etterforsker. Hun vokste opp med en alkoholisert mor, som tydde til alkohol etter å ha blitt voldtatt. Denne voldtekten etterlot henne gravid, og Olivia var resultatet.

I episode 15, sesong 9, var også Benson nær å bli seksuelt overfalt av en fengselsvakt. Dette var i anledning at Olivia gikk undercover i et kvinnefengsel under etterforskningen av gjentatte voldtekter i fengselet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Law & Order: Special Victims Unit». VG TV-guide (norsk). Besøkt 16. april 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]