Hopp til innhold

Speisa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Speisa
orig. Spaced
Generell informasjon
SjangerKomedie
Prod.landEngelsk
Sesonger2
Episoder14
Lengde27 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeSimon Pegg
Jessica Hynes
Nick Frost
Bak kamera
Skaper(e)Simon Pegg, Edgar Wright
ManusSimon Pegg, Jessica Hynes
RegiEdgar Wright
Sending
Periode24. september 199913. april 2001
TV-kanalChannel 4
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Speisa (originaltittel: Spaced) er en engelsk situasjonskomedie som ble produsert og sendt på Channel 4 mellom 1999 og 2001. Serien ble skapt av de britiske skuespillerne Simon Pegg og Jessica Hynes, og serien fikk to BAFTA-nominasjoner og en Emmy-nominasjon før den ble avsluttet.

Hver episode inneholdt en mengde referanser til andre kulturfenomener, særlig andre TV-serier, tegneserier og videospill. Dette har ført til at serien har fler fans nå, enn da den gikk på TV. Både Simon Pegg og regissør Edgar Wright har ofte snakket om at en tredje sesong, eller en julespesial, av serien vil komme.

Bakgrunnshistorie

[rediger | rediger kilde]

Tim Bisley (Pegg) og Daisy Steiner (Hynes), to londonere i 20-årene, møtes tilfeldig i en café mens de begge er på husjakt. Til tross for at de nesten ikke kjenner hverandre, later de som om de er et par for å få leie en stor og veldig billig leilighet. Leiligheten leies ut av Marsha Klein, som også leier ut en leilighet til den eksentriske kunstneren Brian Topp (Mark Heap). Andre faste besøkende i leiligheten er Tims bestevenn Mike Watt (Nick Frost), og Daisys venninne Twist Morgan (Katy Carmichael). Episodene handler stort sett om hvordan våre helter takler livet mens de finner ut hva de skal gjøre med det, samtidig som de havner i surrealistiske situasjoner. I tillegg slår det gnister mellom Tim og Daisy, som hele tiden må late som om de er et par overfor Marsha.

Hovedpersonene

[rediger | rediger kilde]

Tim Bisley

[rediger | rediger kilde]

Tim prøver er en håpefull tegneserieskaper, skateboarder og science-fiction (særlig den originale Star Wars-trilogien) fan. Han er ofte gretten og kortluntet, særlig siden han ble dumpet i første episode av kjæresten Sarah etter at hun ble sammen med sjefen sin Duane Benzie, som også var Tims venn. Han jobber med en tegneserie om en gutt som blir utsatt for et eksperiment fra en gal doktor, som gjør at han blir forandret til en mutant-bjørn. Men av frykt for å bli ledd av, tør han ikke prøve å selge den. Et traumatisk forsøk på å kurere han for hundeskrekk som barn, gjør at han nå er redd for hunder, lyn og bambus. I tillegg blir han veldig aggressiv av å spise Twiglets. Mens han venter på å bli voksen, jobber han i en tegneseriebutikk drevet av Bilbo Bagshot.

Daisy Steiner

[rediger | rediger kilde]

Daisy vil gjerne jobbe som skribent, men bruker mesteparten av sin energi til å unngå å faktisk gjøre noe arbeid. Hun er alltid positiv og entusiastisk, i motsetning til sin samboer. Hun regner seg selv som ganske intellektuell, og har en tendens til å tilføre enhver samtale en uant mengde pjatt. I løpet av serien, blir hun dumpet av kjæresten sin, som studerer i Hull. Hennes høyeste ønske er å se Taj Mahal.

Marsha Klein

[rediger | rediger kilde]

Marsha er evig brisen, og aldri langt unna en sigarett og en flaske vin. Hun var en gang et lovende atlet, men en skade fikk henne til å bli groupie istedenfor. En lang rekke ekteskap har gitt henne tenåringsdatteren Amber, som hun krangler med hele tiden. Hun har et erotisk øye til Brian, som i en periode betalte husleie med noe annet enn penger. Hun er overlykkelig over å få unge mennesker i huset.

Brian Topp

[rediger | rediger kilde]

Brian er en lavmelt og ganske pretensiøs konseptkunstner. Han gir et inntrykk av å være psykotisk og sosiopatisk, men han er bare sjenert. Hans baserer kunsten sin på sinne, frykt, smerte og aggresjon. Så når han blir lykkelig sammen med Twist, kan han ikke lengre skape. Han later som om han er advokat overfor moren, uten å vite at hun drømmer om en kunstnersønn.

Mike Watt

[rediger | rediger kilde]

Mike er Tims bestevenn. Hans største ønske er å bli med i hæren, men en ulykke som barn gjør at han ikke kommer inn. Derfor prøver han å komme inn i reservestyrkene, som han ble kastet ut av etter å ha stjålet en stridsvogn og prøvd å invadere Paris. Dette medfører omveier gjennom blant annet speideren.

Twist Morgan

[rediger | rediger kilde]

Daisys venninne, som ifølge Tim enten er søt og dum eller et ondt geni. Hun jobber innen mote, det vil si på et vaskeri. Hun lar ingen sjanse til å kommentere Daisys klær eller vekt gå fra seg, og det er uklart hvorfor de i det hele tatt er venner.

Episodeoversikt

[rediger | rediger kilde]

Første sesong (1999)

[rediger | rediger kilde]
 1. Beginnings – Tim og Daisy møtes, og flytter inn hos Marsha
 2. Gatherings – For å unngå å jobbe, bestemmer Daisy seg for å holde en innflytterfest
 3. Art – Brian blir invitert til en forestilling med sin tidligere kunstnerpartner, og Daisy og en Tim høy på speed og Twiksies blir med
 4. Battles – Daisy skaffer seg hund mens Tim møter sin nemesis Duane til en paintballduell
 5. Chaos – Colin, hunden Daisy skaffet, forsvinner mens Tim lufter den. Et anonymt tips fører de til en redningsaksjon mot et hemmelig laboratorium.
 6. Epiphanies – Våre venner blir tatt med på klubb av sykkelbudet Tyres
 7. Ends – Tims ekskjæreste vil ha han tilbake, mens Daisy endelig får skrevet en artikkel

Andre sesong (2001)

[rediger | rediger kilde]
 1. Back – Daisy kommer tilbake fra Asia med hemmelige agenter i hælene
 2. Change – Etter en Star Wars-krangel får Tim sparken fra Fantasy Bazar
 3. Mettle – Tim og Mike kommer videre i Robot Wars, men må først vise styrke i Robot Club
 4. Help – Tim får en sjanse å jobbe som tegner hos Dark Star Comics, men sender avgårde en portfolio med en karikatur av sjefen der
 5. Gone – Tim og Daisy går på byen der de kommer ut for kranglete lokal ungdom og Duane
 6. Dissolution – Tim er sammen med Sophie, og Daisy er sjalu
 7. Leaves – Marsha har funnet ut at Tim og Daisy ikke er sammen, og skal selge huset. Bare noe spektakulært kan få henne til å ombestemme seg

I 1999 vant Jessica Stevenson en British Comedy Award for beste kvinnelige nykommer. Simon Pegg var nominert for beste mannlige nykommer. Året etter ble serien nominert til beste sitcom under BAFTA. I 2001 fikk Jessica Stevenson nok en British Comedy Award, denne gang for beste kvinnelige TV-skuespiller. Serien ble også Emmy-nominert det året.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata