Speed badminton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Speed badminton - double
Doublespill

Speed ​​badminton, også kjent som speedminton og crossminton, er en badmintonvariant uten nett. Crossminton er et racketspill som kombinerer elementer fra ulike idretter som badminton, squash og tennis. I dag blir Speed ​​badminton spilt over hele verden. Det er ikke noe nett mellom spillerne, og ikke behov for noen fast bane, så det kan spilles på tennisbaner, gater, strender, jorder eller treningssentre. En bane består av to kvadrater med 5,50 m lengde i en innbyrdes avstand på 12,8 m. Det pågår turneringer over hele verden som er organisert gjennom et økende antall klubber. I noen land er forbund allerede etablert, for eksempel den tyske Speed ​​Badminton Association (DSBV) og Swiss Speed ​​Badminton (SSB). Den 25. august 2011 ble International Speed Badminton Organization grunnlagt i Berlin.

Utstyr[rediger | rediger kilde]

Begge spillerne trenger en racket. Racketene likner de som brukes i squash, men er spesielt produsert for speed ​​badminton. De er 58-60 cm lange, og materialet og strengene er forskjellige fra squashracketer. Ballen kalles speeder og er tyngre enn en vanlig badmintonfjær. Dette gjør at det kan spilles utendørs opp til vindstyrke 4.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Den spesielle ballen og ideen om spillet ble oppfunnet i Berlin av Bill Brandes, men har nå blitt videreutviklet til det endelige spillet Speed ​​Badminton av selskapet av Speedminton. Oppfinneren kalte først sin nye sport «shuttleball». I 2001 ble spillet omdøpt til «speed badminton». Opprinnelig var ideen til oppfinneren å skape en utendørsvariant av badminton, så han endret ballen til å bli mindre og tyngre (i dag kalt speeder). Analogien til badminton eksisterer nå bare på en teknisk måte: det er uten nett, og spillet er raskere. 1. januar 2016 skiftet sporten offisielt navn fra Speed Badminton til Crossminton, da det ikke var ønskelig av det Internasjonale Badminton forbundet at sportene ble forvekslet.

I 2003 var det 6000 aktive spillere i Tyskland. Sporten vokser stadig, og det er mange internasjonale turneringer over hele Europa. Se forøvrig linken [1] fra Deutsche Welle.

Speeder type Rekkevidde Hastighet
Fun Speeder 13–18 m 260 km/t
Match Speeder 17–25 m 290 km/t

Regler[rediger | rediger kilde]

Banen består av to kvadratiske ruter som måler 5,5 meter. Avstanden mellom rutene er 12,8 meter. Crossminton kan spilles på halvparten av en tennisbane som lett kan endres med elastiske linjer. Match speeders brukes for normale spill. Barn og ungdom (U14) spiller med Fun speeder på kortere bane, med avstand (8,80 meter). Målet med spillet er å nå kvadratet til motstanderen med speederen. Hvis Speederen faller utenfor motstanderens rute, vinner motstanderen ett poeng. I spillet har begge spillerne lov til å bevege seg på utsiden av eller hvor som helst innenfor egen rute. Spillet avsluttes når en spiller har minst 16 poeng og har minst to poeng fordel over motstanderen sin. Hver gang et sett / runde er ferdig, bytter spillerne side.

Sett[rediger | rediger kilde]

Et sett spilles vanligvis til 16 poeng. På score 15:15 spiller man videre til en spiller har to poengs overtak, da er settet vunnet. En kamp går vanligvis til tre vinnende sett. I turneringer er det mulig å spille med bare to vinnende sett fram til semifinalen.

Serve[rediger | rediger kilde]

Retten til å serve trekkes ved å kaste en mynt eller en speeder, eventuelt ved stein-saks-papir. Spillerne har tre server hver før serven skifter. Hver serve ender i poeng til en av spillerne. Ved en score på 15:15 skifter serven etter hvert poeng. Serven gjøres ut fra servesonen, som er 3 m bak fremre linje. Denne linjen må ikke krysses. Serven spilles som underhåndsslag, «bottom-up». Den første serven i nytt sett tas av taperen av forrige sett.

Poeng[rediger | rediger kilde]

Hver ballveksling gir poengscore hvis det ikke er grunn for omspill. Poeng kan oppnås dersom:

  • Serven er feil
  • Speederen berører gulvet eller taket
  • Speederen lander i motstanderens rute og ikke kan returneres
  • Speederen lander utenfor banen(linjene regne som innenfor banen)
  • Speederen er berørt to ganger rett etter hverandre
  • Speederen berører kroppen

Hvis en spiller returnerer en speeder fra utenfor banen, anses den å fortsatt være i spill.

Sidebytte[rediger | rediger kilde]

Etter hvert sett bytter spillerne banehalvdel for å sikre likhet i vind- og lysforhold. Hvis et femte sett (tiebreak) blir nødvendig, skifter spillerne side etter hvert 6 poeng.

Varianter[rediger | rediger kilde]

  • Doubles: En double-kamp spilles på en enkelbane. Begge spillerne på ett lag står i samme rute. Hvilken side som server først avgjøres på samme måte som i singlespillet. Servende spiller står på baklinjen, og medspilleren står foran. Serven roterer mellom de fire spillerne. Den første serven i det påfølgende settet går til taperen av det forrige.
  • Blacklight: Crossminton kan spilles om natten med fluoriserende utstyr og ultrafiolett lys («black light»).

Crossminton kan spilles ute og inne, og banen kan være malt eller merket med pinner. Det er også mulighet til å bruke en bærbar bane. Crossminton spilt i mørket kalles Blackminton. Med ultrafiolett lys, fluoriserende maling, racketer og spesielle fjærballer (night speeders) med glow sticks (speedlights) er det mulig å spille selv i mørket.

VM[rediger | rediger kilde]

Det første Speed ​​Badminton-VM fant sted den 26 og 27 august 2011, og ble offisielt kalt «ISBO AZIMUT HOTELLER speedminton»-VM. Over 380 deltakere fra 29 land reiste til Berlin for å spille i 10 kategorier. Selv spillere fra Canada, USA og Australia deltok, og turneringen i denne nye sporten ble en stor suksess. Til slutt var det Per Hjalmarson fra Sverige som vant mennenes tittel, og Janet Köhler fra Tyskland som vant kvinnenes tittel, i et spennende sett med finaler.


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]