Hopp til innhold

Racket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Squashracket med ball
Bordtennisracket med baller

En racket eller rekkert er håndholdt sportsutstyr nyttet i racketsport. Utstyret består av en håndtak som går over i en oval ramme der flaten er trukket av et nettverk av stram, ruteformet streng. En padel skiller seg fra en racket ved å ha en solid flate, gjerne perforert. Begrepene padel og racket skiller utstyret fra kølle ved nettopp denne flaten designet for større trefflate mot ball.

Noen varianter består av en ramme forsynt med et nettverk av strenger. Slike brukes blant annet i tennis, squash og badminton. I bordtennis brukes en variant bestående av en rund plate med skaft.

Tennis, squash og badminton

[rediger | rediger kilde]

I tennis består rammen av et håndtak og en stor sirkulær form på toppen, kalt hode. Spent over hodet er et tett og stramt nettverk av strenger. Det er med denne ballen slås. Tykkelsen på strengene og hvor hardt de er spent opp, eller strenget, varierer med idretten de brukes til. Stor og tung ball (f.eks. tennis) krever solide strenger og hardt oppspente strenger, mens en lett ball (f.eks. badminton) krever tynnere og slakkere strenger for god kontroll.

Opprinnelig ble racketer laget med trerammer og kattetarmer som strenger. Kattetarmene er nå stort sett byttet ut med syntetiske materialer slik som nylon. Racketer både for squash, badminton og tennis er som regel laget av karbonfiber, grafitt eller ulike keramikk-blandinger og består gjerne av blandinger av flere av disse materialene for å gi en racket med ønskede karakteristika, som vekt, stivhet og spenst.