Sovekutlinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sovekutlinger
Nomenklatur
Eleotridae
Bonaparte, 1835
Populærnavn
sovekutlinger,
sovekutlingfamilien
Hører til
kutlingfisker,
piggfinnefisker,
Percomorpha
Økologi
Antall arter: ca. 150
Habitat: hav, brakk- og ferskvann
Utbredelse: kosmopolitisk i tropiske og subtropiske strøk
Inndelt i

Sovekutlinger (Eleotridae) er en gruppe kutlingfisker med omtrent 35 slekter og 150 arter.

De finnes i hav, brakk- og ferskvann. Gruppen er utbredt i tropiske og subtropiske strøk over hele verden. Noen steder, som New Zealand og østlige USA, finnes de også i tempererte områder. Elotridae er en viktig del av ferskvannsfaunaen i Australia, Ny-Guinea, New Zealand, Hawaii og på øyene i det indopasifiske området.

Gruppen fordeles på to underfamilier, som ofte oppfattes som egne familier. Butinae med 13 slekter er utbredt i estuarier og ferskvann i det indopasifiske området og Vest-Afrika. Eleotrinae med 22 slekter er kosmopolitisk utbredt i ferskvann og mangrovesumper.

Bukfinnene er aldri vokst sammen til en sugeskål. Munnen er underbitt eller terminal, men er aldri overbitt. Skjellene er cycloide eller ctenoide. Sidelinjeorgan mangler. De er som regel små, 30–100 mm. Oxyeleotris marmorata fra Sørøst-Asia blir 66 cm og er kanskje den største av alle kutlingfisker.

Mange av artene er fargerike og holdes i akvarium. Eggene festes til bunnen eller vegetasjon. Ungene til de fleste artene driver med strømmen ned til brakkvann. Når fiskene blir voksne, vandrer de opp i ferskvann for å fullføre livssyklusen. De fleste artene er knyttet til bunnen, men mange har godt utviklet svømmeblære. Navnet «sovekutlinger» viser til at ofte ligger stille på bunnen. Alle arter er predatorer som eter insekter, krepsdyr og små fisker.

Utvalgte arter[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Christine Thacker (2012). «Systematics of Butidae and Eleotridae». I Robert Patzner, James L. Van Tassell, Marcelo Kovačić og B.G. Kapoor. The Biology of Gobies. CRC Press. s. 79–86. ISBN 978-1-4398-6233-9. 
  • Tim M. Berra (2007). «Eleotridae». Freshwater Fish Distribution (PDF) (2 utg.). The University of Chicago Press. s. 461–466. ISBN 978-0-226-04442-2. Arkivert fra originalen (PDF) 27. august 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]