Soria Moria (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Soria Moria
Villa Fridheim ble brukt som eksteriør
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landNorsk
Sendeår2000
Sesonger3
Episoder36
Lengde45 (per episode)
SpråkNorsk
Foran kamera
Medvirkende
Bak kamera
ProdusentBitte Monn-Iversen
TittelmusikkEgil Monn-Iversen
MusikkEgil Monn-Iversen
Prod.selskapNRK Drama
Sending
Periode8. okt. 20002. des. 2001
TV-kanalNRK1
Teknisk informasjon
Bildeformat16:9
LydformatDolby Surround
Eksterne lenker
IMDb

Soria Moria er en norsk dramaserie som ble sendt på NRK1 fra 2000 til 2001.[2] Handlingen var lagt til et gammelt pensjonat kalt Soria Moria som lå i ei norsk skogsbygd. Stedet hadde en lang historie som bygdas storstue, og hit kom politimannen Magnus (Henrik Mestad) etter å ha brutt opp fra storbylivet i Oslo. Her håpte han å få en ny start sammen med sin 13 år gamle sønn Lars, som hadde havnet i et dårlig miljø i byen. De mest sentrale rollene spilles av Henrik Mestad, Ivar Nørve, Marit Østbye, Anne Ryg, Per Christian Ellefsen og Bab Christensen. Serien ble sendt på søndagskvelder.[2]

Store deler av serien ble spilt inn på Villa Fridheim, som også huser et eventyrmuseum. Mange av opptakene ble gjort utendørs i skiftende årstider ved Semsvannet i Asker, i Maridalen og i Nordmarka.[3]

Seertallene lå på rundt en halv million hver uke.[4] Per Christian Ellefsen vant Gullruten 2001 i klassen beste TV-skuespiller for serien mens selve serien ble nominert i klassen beste hverdagsdrama/såpe.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen finner sted på kråkeslottet Soria Moria i en skogsbygd. Soria Moria er et pensjonat, og har i alle år vært bygdas storstue. Under krigen ble eieren, kalt «Store-Jørgen», skutt av tyskerne her, og gjenferdet hans går igjen på Soria Moria. I starten av serien er det hans barnebarn Ragnhild (Marit Østbye) som driver pensjonatet sammen med ektemannen Håvard (Ivar Nørve), og nevøen deres, den misforståtte Lille-Erling, ønsker desperat å arve pensjonatet. Men så kjøper et tysk firma kråkeslottet, og eks-politimannen Magnus (Henrik Mestad) blir ansatt som bestyrer. Han må forholde seg til nye og gamle innbyggere, og alle deres problemer.

Andre sentrale rollefigurer i serien er forfatteren Ida (Anne Ryg), som finner tonen med Magnus, kjæresteparet Silje (Tove Heyerdahl) og Kent André (Mads Jørgensen), samt Idas autistiske bror Torfinn "Trosten" (Per Christian Ellefsen).

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Internet Movie Database, IMDb-ID tt0208638, besøkt 5. mars 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Avskjed med Trosten». arkiv.nrk.no. 2.12.2001. Besøkt 16. oktober 2016. 
  3. ^ «Søndag starter Soria Moria!». NRK. 6.10.2000. Besøkt 16. oktober 2016. 
  4. ^ «Lille Erling og Trosten». arkiv.nrk.no. 25.11.2001. Besøkt 16. oktober 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata