Sophie Fjellvang-Sølling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Danmarks tropp under åpningsseremonien med Sophie Fjellvang-Sølling som flaggbærer.

Sophie Amalie Norden Fjellvang-Sølling (født 25. april 1981) er en dansk skicrossløper. Hun deltok i Vinter-OL 2010 i Vancouver. Da den danske OL-troppen gikk inn på BC Place Stadium til åpningen av vinter-OL, var det med Fjellvang-Sølling i spissen som flaggbærer.

Fjellvang-Sølling, som er medlem av Københavns Skiklub, er vokst opp i Hellerup. Hun startet med alpin skiidrett da hun var 12 år. Tre år etter ble hun uttatt til det danske juniorlandslaget. I 1997 deltok hun som første danske jente i Vinter-OL for ungdom. Som 16-årig flyttet hun til Lillehammer for å starte på Norges Toppidrettsgymnas. Hun bodde åtte år i Norge fra 1997-2005. Fjellvang-Sølling har 16 gullmedaljer fra Danmarksmesterskaper i storslalåm, slalåm og super-G og kjørte i den alpine verdenscupen (storslalåm) i fem sesonger. Hun deltok også ved VM i St. Moritz 2003, Bormio 2005 og Åre 2007. Hun hadde som mål å kvalifisere seg til OL i Torino 2006 men lyktes ikke med sitt mål og måtte revurdere sin skikarriere. Det resulterte i et skifte av disiplin til den nye OL-disiplinen skicross.

Fjellvang-Sølling deltok i 2007 i skicross-VM i Italia, hvor hun i tidskvalifikasjonen ble nummer fem, og endte som nummer ni sammenlagt. Etter dette resultatet valgte hun å nedprioritere tannlegestudiet på Panum Instituttet i København for å satse 100 % på å etablere seg i verdenscupen og vinne en medalje til OL 2010. Ni måneder før OL var det nærmest utenkelig at hun overhodet kunne delta ved vinter-OL i Vancouver. På det tidspunkt hadde hun nettopp brukket ryggen og sto foran et langt gjenopptreningsforløp. Fjellvang-Sølling kom imidlertid tilbake og oppnådde sitt hittil beste resultat med en 4.-plass i verdenscupen i Innichen, Italia i desember 2009.

Utover sine alpint- og skicrossmesterskap har Fjellvang-Sølling ett gull og tre sølv i Danmarksmesterskapene i telemark.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]