Skicross

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skicross (også kjent som ski-X) er en skiidrettskonkurranse. Den er basert på snowboarding-grenen boardercross. Til tross for at øvelsen går på tid, blir det sett på som freestyle fordi det foregår på terreng som tradisjonelt sett finnes i freestyle.

I en hurtighets- eller kvalifiseringsrunde skal alle deltagerne stå på ski ned bakken, som er laget med både naturlig terreng, samt kunstig, som for eksempel hopp. Etter hurtighetsrunden kommer det 16 (i kvinnenes konkurranse) eller 32 (i mennenes konkurranse) utøver til en knockout-serie over fire runder. Grupper bestående av fire utøvere starter samtidig og skal komme seg til slutten av banen. De to første over mållinjen går videre til neste runde. I slutten bestemmer finalen og den lille finalen hvem som kommer på 1.- til 4.- og 5.- til 8.-plass, respektivt.

Deltagere har ikke lov til å dytte eller dra i hverandre under knockoutrundene. All kontakt mellom flere utøver som er tilregner vil straffes med diskvalifisering.

Det internasjonale skiforbundet har nylig lagt skicross til listen over øvelser under VM i freestyle, sammen med kulekjøring og hopp.

Den internasjonale olympiske komité bestemte at skicross skulle være med under Vinter-OL 2010 i Vancouver den 28. november 2006.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]