Sophia av Hannover

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sophia av Hannover
Electress Sophia, Princess Palatine.jpg
Født14. oktober 1630[1][2][3][4]
Haag
Død8. juni 1714[1][2][4][5] (83 år)
Hannover
Gravlagt Welfenmausoleet
Ektefelle Ernst August, kurfyrste av Hannover
Far Fredrik V av Pfalz
Mor Elisabeth av Bøhmen
Søsken
11 oppføringer
Luise Hollandine von der Pfalz, Elisabeth av Herford, Henriette Marie von der Pfalz, Karl I. Ludwig, Moritz von der Pfalz, Rupert av Pfalz, Philipp von der Pfalz, Heinrich Friedrich, Gustavus Adolphus von der Pfalz, Eduard von der Pfalz, Charlotte of the Palatinate
Barn Georg I av Storbritannia, Maximilian Wilhelm av Braunschweig og Lüneburg, Sophie Charlotte av Hannover, Ernst August II. av Hannover
Beskjeftigelse Politiker, hersker
Nasjonalitet Tyskland

Sophia av Hannover (født 14. oktober 1630 i Haag, død 8. juni 1714Schloss Herrenhausen, Hannover) var datter av Friedrich V av Pfalz, «vinterkongen» av Bøhmen, av huset Wittelsbach, og Elisabeth Stuart. Hun var gift med kurfyrst Ernst August av Hannover, og ble kjent som den «store kurfyrstinnen». Gjennom sin mor var hun barnebarn av Jakob VI av Skottland / Jakob I av England og Irland og hadde et krav på den britiske tronen, og som følge av den britiske Act of Settlement, som utelukket katolikker, ble hun den første i arvefølgen. Dersom hun ikke hadde dødd noen uker før Anne av Storbritannia, hadde hun blitt britisk dronning. Selv om hun var eldre enn Anne, hadde hun bedre helse og det ble alminnelig antatt at hun ville bli Storbritannias neste dronning. Isteden kom hennes sønn Georg Ludwig og dermed huset Hannover på tronen i Storbritannia. Alle personer i arvefølgen til den britiske tronen nedstammer derfor fra Sophia av Hannover og ethvert krav på tronen går tilbake til henne.

Sophias datter, Sophie Charlotte, ble gift med Fredrik I av Preussen.

Sophia var en venn og beundrer av filosofen Gottfried Leibniz da han var knyttet til hoffet i Braunschweig fra 1676 til sin død i 1716. Vennskapet resulterte i en omfattende korrespondanse, som ble publisert i det 19. århundre, og viste at Sophia var en svært intelligent og nysgjerrig kvinne.

Sophia satte igang omfattende arbeider med slottshaven i Herrenhausen, og døde der mens hun gikk en aftentur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Sophia, biography/Sophia-electress-of-Hanover
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  3. ^ Collective Biographies of Women, 9. okt. 2017, Sophia, Electress of Hanover, 10612
  4. ^ a b FemBio, 9. okt. 2017, Sophie von der Pfalz, Kurfürstin von Hannover, 25675
  5. ^ the peerage, 9. okt. 2017, Sophie Dorothea Prinzessin von der Pfalz, p10139.htm#i101381

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Klopp, Onno, red., 1973 (1873). Correspondenz von Leibniz mit der Prinzessin Sophie. Hildesheim: Georg Olms. In French.