Sommeren med Monika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sommeren med Monika
orig. Sommaren med Monika
Generell informasjon
Sjangerdrama
Utgivelsesår1953
Lengde96 min.
SpråkSvensk
Aldersgrense15 år (Norge)
Bak kamera
RegissørIngmar Bergman
ProdusentAllan Ekelund
ManusforfatterPer Anders Fogelström
Ingmar Bergman
MusikkErik Nordgren
Eskil Eckert-Lundin
Walle Söderlund
Foran kamera
MedvirkendeHarriet Andersson
Lars Ekborg
Dagmar Ebbesen
Eksterne lenker

Sommeren med Monika er en svensk film fra 1953. Den er basert på romanen med samme navn av Per Anders Fogelström som ble utgitt i 1951. Filmen ble regissert av Ingmar Bergman og den vakte oppsikt i 1953 da filmen hadde erotisk karakter. Harriet Andersson og Lars Ekborg hadde hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Harry som er en lagerarbeider på 19 år lever et trøstesløst liv inntil han en dag blir forelsket i den litt yngre, lidenskapelige, men overfladiske Monika. Hun hater jobben sin og holder ikke ut livet hjemme sammen med foreldrene. Monika og Harry bestemmer seg for dra til en øde øy og forlate det etablerte samfunnet. Den lykkelige sommeren blir kort, de blir fort innhentet av problemer, de går etter hvert tomme for mat og de må vende tilbake til det triste livet i byen. Monika føder deres barn, men har liten interesse både for barn og mann.

Monika som inspirasjon[rediger | rediger kilde]

I sluttscenen ser Monika (protagonisten) rett inn i kameraet. Dette går på tvers av tradisjonelle filmkonvensjoner, der kamera skal være helt usynlig og ikke en deltagende part i filmen. Men ved å la protagonisten henvende seg til publikum, ved å se inn i kameraet, oppnås en effekt som har til hensikt å nå inn til seeren. Dette fascinerte François Truffaut som selv brukte den samme effekten i avslutningsscenen i sin debutfilm På vei mot livet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]