Sigge Fürst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Sigge Fürst (Sigurd Fürst) (født 3. november 1905 i Stockholm, død 11. juni 1984 i Stockholm) var en svensk skuespiller, sanger og programleder.

Sigge Fürst var i mange år programleder for det legendariske radioprogrammet Frukostklubben. Han medvirket i mange filmer og TV-program, men var fremfor alt sceneartist.

Sigge Fürst begynte å arbeide som politi rundt 1930. Senere spilte han nettopp denne rollen i noen filmer. Han begynte på Oscarsteatern i Stockholm i 1931. Fra samme periode spilte han også revy på Folkets hus-teateret i Stockholm. Han begynte å turnere i Folkeparkene i Sverige og holdt på med dette i mer enn 30 år. Han ble en svært populær sanger og gav ut en lang rekke grammofonplater.

Fra 1940-tallet var Fürst ansatt på flere av Stockholms privatteatre. Han var blant annet en lang periode på Intima teatern.

Fürst ble ansatt på Dramaten i begynnelsen av 1960-årene av Ingmar Bergman. Der hadde han hadde ulike karakterroller. Han hadde samtidig engasjementer på andre teatre og spilte mot flere av Sveriges mest kjente skuespillere.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]