Sometimes in April

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sometimes in April
Generell informasjon
GenreDramafilm
Utgivelsesår2005
NasjonalitetUSA, Frankrike, Rwanda
Lengde140 min.
SpråkEngelsk, kinyarwanda
Bak kamera
RegiRaoul Peck Rediger dette på Wikidata
ManusRaoul Peck Rediger dette på Wikidata
TemaFolkemordet i Rwanda Rediger dette på Wikidata
MusikkBruno Coulais Rediger dette på Wikidata
FotoÉric Guichard Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeIdris Elba, Debra Winger, Oris Erhuero, Carole Karemera, Noah Emmerich, Pamela Nomvete, Abby Mukiibi Nkaaga, Aïssa Maïga, Michael Wawuyo Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)HBO Films
Netflix
Premiere(r)2005
TV-kanalHBO
Eksterne lenker

Sometimes in April er en fransk-amerikansk-rwandisk historisk dramafilm fra 2005 regissert av Raoul Peck og produsert av og for HBO. Filmen omhandler folkemordet i Rwanda i 1994 og følger et brødrepar som står på hver sin side av konflikten under selve folkemordet og under oppgjøret 10 år senere.[1] Idris Elba og Oris Erhuero spiller hovedrollene som de to brødrene.

Filmen vant klassen beste DVD-Amanda under Amandaprisen 2006 og ble kåret til beste film under filmfestivalen i Durban.[2] Den ble nominert til Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin og fikk en nominasjon under Primetime Emmy Awards.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien sentrerer rundt Augustin Muganza, en hutu som sliter etter å ha vært vitne til drapet på nesten en million tutsier og moderate hutuer. Han har også mistet flere medlemmer av hans egen familie. Historien hopper mellom folkemordet i 1994, og april 2004 - når Augustin blir invitert av broren sin Honoré Butera til å besøke ham, samtidig som Butera står tiltalt for sitt engasjement under folkemordet i Rwanda. Augustin, en kaptein i de rwandiske væpnede styrker, bodde i Kigali sammen med sin kone Jeanne, en tutsi som arbeidet ved et sykehus. De har to sønner sammen, Yves-André og Marcus, og datteren Anne-Marie. Hun holder til ved en katolsk internatskole for jenter, som ligger 150 kilometer fra Kigali. Til tross for konstant politisk uenighet, forblir han i nær kontakt med broren sin Honoré Butera, som arbeider for Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM).

Augustin er også venn med Xavier Muyango, en hutu og forlovede til Felicie - en tutsi. I april 1994 oppstår det problemer mellom den hutu-dominerte rwandiske regjeringen, og Paul Kagames tutsi-ledede Front patriotique rwandais (RPF) ettersom hutene mener at president Juvénal Habyarimana har gitt etter til fordel for tutsiene. Natt til 6. april 1994 blir Habyarimana drept når flyet hans blir skutt ned. Statsminister Agathe Uwilingiyimana blir myrdet av regjeringssoldater neste morgen. Dette gjenoppliver borgerkrigen. Som svar på voldsutbruddet søker Xavier og Felicie tilflukt hjemme hos Augustin. Men samtidig som Augustins liv blir spart, blir Xavier henrettet ettersom han har blitt stemplet som en forræder.

Augustin blir fremdeles hjemsøkt av hendelsene i 1994. Han arbeider som lærer og bor sammen med Martine, som fremdeles er traumatisert av opplevelsene hennes under borgerkrigen. Augustin mottar et brev fra Honoré som uttrykker interesse for personlig å diskutere skjebnen til Jeanne, og hans sønner. Honoré har blitt varetektsfengslet i Arusha, Tanzania, hvor han blir stilt for retten av Den internasjonale straffedomstolen. Etter folkemordet i 1994 har han vært på flukt frem til han ble arrestert i Italia i 1997.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sometimes in April». tek.no. 2. mai 2006. Besøkt 27. desember 2022. 
  2. ^ «Her er Amanda-vinnerne!». ba.no. 18. august 2006. Besøkt 27. desember 2022. 
  3. ^ «Historier over alt». dagsavisen.no. 13. oktober 2006. Besøkt 27. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]