Hopp til innhold

Radio Télévision Libre des Mille Collines

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Radio Télévision Libre des Mille Collines (norsk: Den frie radio til de tusen høyder) forkortet RTLM, var en radiostasjon i Rwanda mellom 8. juli 1993 og 31. juli 1994. RTLM spilte en aktiv rolle under folkemordet i Rwanda, ved at den ved forskjellige hatkampanjer og rasistisk propaganda oppfordret landets hutu-befolkning til å ta livet av landets tutsier. Stasjonens tilnavn var Hutu Power Radio. RTLM ble støttet av landets huturegjering og sendte fra en av hærens militærforlegninger i hovedstaden Kigali. Stasjonen drev også kampanjer mot blant annet FN og de fredsbevarende styrkenes øverstkommanderende Roméo Dallaire.

RTLMs sendinger bidro i betydelig grad til å høyne voldsnivået, og et overslag hevder at opp til 45.000 av mordene, det vil si cirka 9 prosent, fant sted på grunn av RTLMs propaganda ved den koordinerede rolle stasjonen fikk.[1][2]

Det var RTLM som formidlet startskuddet for folkemordet da en av stasjonens programledere, den italiensk-belgiske Georges Ruggiu, formidlet kodeordene «hugg ned de høye trærne». Dette var signalet for å sette i gang drapene på tutsier. Dette fant sted etter at landets president Juvénal Habyarimanas private fly var blitt skutt ned og samtlige ombord var omkommet.

Da Kigali ble inntatt av opposisjonsgeriljaen RPF den 19. juli 1994 flyktet mange av stasjonens medarbeidere til nabolandet Zaire der sendingene i noen grad fortsatte i ytterligere en ukes tid, til de helt opphørte den 31. juli.

Kjent personal på RTLM[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Yanagizawa, David (21. november 2009). «Propaganda and Conflict: Theory and Evidence From the Rwandan Genocide» (PDF). Stockholms universitet. Arkivert fra originalen (PDF) 28. september 2011. Besøkt 12. april 2010. 
  2. ^ «When Radio Kills». The New York Times. 14. januar 2010. Besøkt 12. april 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]