Solveig Øye
Solveig Øye | |||
---|---|---|---|
Født | 6. mars 1912[1] | ||
Død | 7. mars 2006[1] (94 år) | ||
Beskjeftigelse | Lærer | ||
Nasjonalitet | Norge |
Solveig Øye (1912–2006) var en norsk lærer som hadde flere verv innen Norges Bondekvinnelag. Hun var Europapresident for den internasjonale bondekvinneorganisasjonen Associated Country Women of the World (ACWW) fra 1974 til 1980.
ACWW er den største organisasjonen for bondekvinner, og ble grunnlagt i 1929. Norge ble innmeldt i 1935. I 2023 har den medlemmer i 82 land. Øye var formann i ACWW-nemnden i Norges Bondekvinnelag fra 1968 til 1974, og var dermed arrangør av ACWWs verdenskongress i Oslo i 1971. I 1982 mottok hun Norges Bondekvinnelags gullmerke.
Bakgrunn, utdannelse og yrkesliv
[rediger | rediger kilde]Solveig Øye var datter av landbrukslærer Hans Severin Britannius Kaldhol fra Hareid på Sunnmøre og Malene Samoline (Lina) f. Osnes på Nordfjordeid. Hun vokste opp på Gjermundnes landbruksskole.
Hun gikk på Fylkesskulen på Vestnes og tok middelskoleeksamen der. Deretter tok hun examen artium på engelsklinjen ved Latinskolen i Ålesund i 1932. Så gikk hun husmorskolen på Linge i 1933.[2]
Hun giftet seg med landbruksskolelærer Asbjørn Øye på Stranda juni 1934.[3]
Etter at de flyttet til Stend jordbruksskole i 1950[4] tok hun forberedende prøve i filosofi ved Universitet i Bergen. Hun tok to-årig lærerskole i Bergen i 1965 og arbeidet deretter som lærer ved Kirkevoll skole.[5]
Bondekvinnelagsarbeid
[rediger | rediger kilde]Lokallag og fylkeslag
[rediger | rediger kilde]På slutten av 1939-tallet var Solveig Øye et aktivt medlem av det nystartede Vike bondekvinnelag i Romsdal, der ektemannen var landbruksskolelærer.[6]
Øye var formann i Søgne bondekvinnelag fra 1949 til 1950, da familien Øye flyttet til Stend i Fana.[4] I ettertid ble hennes tid i Søgne lokallag beskrevet slik: «Fru Øye var ei dugande formann, og laget hadde ei rik vokster. (---) Men ho vart verande i bygda så altfor stutt ei tid.»[4] Etter flyttingen til Stend meldte hun seg inn i Fana bondekvinnelag og fortsatte engasjementet i organisasjonen der. I lokallaget i Fana var hun også leder for en brevring i over 20 år, og de tok over 20 brevkurs. Ringen vant to landskonkurranser.[7]
Hun ble etterhvert styremedlem[8], sekretær og nestformann i Hordaland Bondekvinnelag.
Internasjonalt arbeid gjennom ACWW
[rediger | rediger kilde]Hun var formann i ACWW-nemnden i Norges Bondekvinnelag i ti år. Hun møtte på ACWWs verdenskonferanser i Edinburgh, i Michigan, Oslo og Perth i Australia. Hun var formann i hovedkomiteen som var vertskap da ACWWs verdenskongress ble arrangert i Oslo i 1971, med daværende kronprinsesse Sonja som kongressens høye beskytter.[9] Delegater fra 65 land deltok. Kong Olav V var til stede, og statsminister Trygve Bratteli åpnet kongressen.[10][7]
På ACWWs verdenskonferanse i Australia i 1974 ble hun valgt som områdepresident (Area Vice-President) for Europa.[11] Hun ble gjenvalgt på verdenskonferansen i Kenya i 1977[12], og satt i vervet frem til 1980. I sin periode som områdepresident arrangerte hun blant annet det nordiske seminaret nordisk ACWW-seminar om «Kvinnen i Afrika, og hva kan vi gjøre for henne?» på Voksenåsen i Oslo høsten 1975[11], som var FNs internasjonale kvinneår. På seminaret deltok representanter fra fem nordiske land.[11] Som ACWWs leder i Europa var hun aktiv for å spre kunnskap om ACWWs hjelpearbeid, der «Redd synet»-aksjonen var en av de mest omfattende tiltakene.[13]
ACWW har nær tilknytning til FN og har konsultativ status i en del FN-organ.[14] Øye var observatør i FN i New York på vegne av Norges Bondekvinnelag høsten 1976, etter at Norske Kvinners Nasjonalråd (NKN) hadde tilbudt henne – som representant for norske bondekvinner – og Kathrine Johnsen – som representant for norske samekvinner – å overta på deling NKNs plass i delegasjonen.[15] Johnsen og Øye var til stede i New York i seks uker hver.[15] Det var under høstsesjonen i 1976 at FNs hovedforsamling vedtok å erklære 1979 som FNs Internasjonale Barneår.[16][17] Etter dette ble Øye en pådriver for å rette oppmerksomheten mot Barneåret og hva dette året skulle brukes til.[16][18] Norges Bondekvinnelag arrangerte blant annet et landsomfattende seminar sammen med NORAD i 1978, der barns stilling i i-land og u-land ble diskutert. Øye var en av hovedtalerne på dette seminaret.[13]
Utmerkelser
[rediger | rediger kilde]- 1982: Tildelt Norges Bondekvinnelags gullmerke[7]
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ a b Historisk befolkningsregister, Historisk befolkningsregister ID pc00000003357606, besøkt 26. november 2023[Hentet fra Wikidata]
- ^ Trygve Juul Møller, Studentene fra 1932 : biografiske opplysninger, statistikk og artikler samlet til 25 års jubileet 1957
- ^ «By og bygd». Tidens Krav. Kristiansund. 18. juni 1934. «Bryllaup vert haldt på Stranda torsdag den 21. juni av frøken Solveig Kaldhold og landbrukslærar Asbjørn Øye, Gjermundnes.»
- ^ a b c Lagssoge for bondekvinnelaga i Vest-Agder. [Vest-Agder bondekvinnelag]. 1957. s. 49–50.
- ^ Bergens Tidende, 6. mars 2002, "Jubilant".
- ^ «Organisasjonsnytt». Nationen. Oslo. 12. januar 1939. «Vike bondekvinnelag i Romsdal (etter opptak av landbr.l. A. Nordang) som vart stifta hausten 1938, tek opgåva si som det skal vera. Det har no 60 lagslemar, 5 januar held dei en gild fest i ungdomshuset i Vikebukt. (---) Leidar av festen var fru landbruksskolelærar Solveig Øye, og både ho og dei som hadde med festen å gjera, skilde seg godt ifrå opgåva si.»
- ^ a b c Kirsti Dragsund (1995). «Kvinnegiv for bygdeliv : 50 år med Norges bondekvinnelag». www.nb.no. Besøkt 22. november 2023.
- ^ «Vellukka årsmøte i Hordaland Bondekvinnelag». Haugesunds Dagblad. 28. april 1958.
- ^ «ACWW-kongressen og norsk rettsvesen var hovedemner på gårsdagens bondekvinnemøte». Østlands-Posten. Larvik. 18. september 1969. «Man hadde besøk av justisminister Elisabeth Schweigaard Selmer og Solveig Øye, som begge kåserte. Solveig Øye snakket om ACWW og kongressen i Norge 1971. Kronprinsesse Sonja har sagt seg villig til å stille som kongressens høye beskytter. Oslo komm. vil holde en mottagelse i Rådhuset, og det vil også bli en spesiell Norges dag. Til ACWW (Associated Country Women of the World) kongressen er ventet 1100 deltakere fra 100 land. Kongressens motto vil være: Veien til fremgang. | Solveig Øye fortalte også at ACWW har 500 prosjekter i 117 land, og at det i alt er 6,5 mill. som er tilknyttet organisasjonen.»
- ^ «ACWW-kongressen nærmer seg raskt». Nationen. Oslo. 23. juli 1971. s. 6. «Som formann i hovedkomiteen har ikke minst Solveig Øye hatt mye å stå i.»
- ^ a b c «U-hjelpen må satse sterkere på "den usynlige kvinne" : Utbytterikt og givende nordisk ACWW-seminar om "Kvinnen i Afrika, og hva kan vi gjøre for henne?"». Nationen. Oslo. 14. november 1975. «Seminaret var arrangert og ble ledet av ACWWs område-president (Area Vice-President) Solveig Øye, som ble valgt til dette vervet på ACWWs verdenskongress i Australia i fjor høst. (---) Halvparten av ACWWs 8 millioner medlemmer bor i u-land, sa Solveig Øye i sin åpningstale fredag ettermiddag.»
- ^ «ACWW-tevlingene». Nationen. Oslo. 7. januar 1977. «Area-visepresidenten for Europa, vår egen Solveig Øye, ble valgt til sitt verv på kongressen i Australia i 1974, og vi går ut fra at hun vil bli gjenvalgt for en ny 3-årsperiode.»
- ^ a b «Bondekvinnelaget og NORAD sammen om seminar i Gjøvik». Oppland Arbeiderblad. Gjøvik. 10. november 1978. «Alle fylker var representert med en eller to deltagere, og meningen er at de emner som ble tatt opp på seminaret nå skal føres ut blant lokallagene. (---) Deretter orienterte Solveig Øye om hva ACWW, bondekvinnenes verdensomfattende organisasjon med 74 medlemsland, har gjort og kan gjøre for barna. ACWW har over 500 prosjekter, og "redd synet"-aksjonen er en av de største og drives blant annet i India med ambulerende hjelp.»
- ^ «Associated Country Women of the World» (på engelsk). Associated Country Women of the World. Besøkt 23. november 2023.
- ^ a b «Bondekvinne og samekvinne til FN». Helgeland Arbeiderblad. Vefsn. 8. september 1976. «Norske Kvinners Nasjonalråd har ønsket å gjøre FN's arbeid best mulig kjent blant kvinnene, og har derfor tilbudt sin observatørplass i den norske delegasjonen til Solveig Øye fra Stende ved Bergen, som Norges Bondekvinnelags representant og til programsekretær Kathrine Johnsen, ved NRK's distriktskontor i Tromsø, som samekvinnenes utsending. De to skal dekke seks uker hver av FN's høstsesjon som åpner 21. september.»
- ^ a b Øye, Solveig (26. mai 1978). «1979 erklært som FNs internasjonale barneår : Barn må få lære om og av hverandre». Nationen. Oslo. «(Faktaboks: Solveig Øye er Area Vise Vise President for ACWW i Europa. Hun har nylig deltatt i et europeisk møte i Irland. Emnet for møtet var: Våre barns framtid. En håper å få et liknende møte i Oslo i mai til neste år, skriver hun i Nationen.) Den 21. desember 1976 vedtok hovedforsamlingen i FN at året 1979 skulle erklæres som Det internasjonale barneåret. (---) Denne høstsesjonen i 1976 var jeg i New York som observatør ved den norske FN-delegasjonen og hadde derfor god anledning til å følge diskusjonene i komiteen.»
- ^ «Oljenasjonen ... forts. fra s. 1». Nordisk Tidende. New York. 16. desember 1976. «(Bildetekst) Glimt fra Nordmanns-Forbundets møte mandag 6. desember. Øverst fra venstre observatør for norske kvinneorganisasjoner Solveig Øye, stortingsrepresentantene Hermod Eian og Thorstein Treholt (---). Bilde nr. 2 ovenfra, fra venstre Solveig Øye, og stortingsrepresentantene Finn Gustavsen, Hermod Eian og Thorstein Treholt. Bilde nr. 3 viser (---)»
- ^ «Vestlandske Bondestemna: 21.-25. mars 1977». Hardanger. Ullensvang. 16. mars 1977. «(---) Der vil det verta omvisning og det vil verta foredrag med lysbilete av Solveig Øye som skal tala om inntrykk frå FN si hovudforsamling.»