Stend

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stend stasjon på nedlagte Nesttun-Osbanen
Stend VGS

Stend er en grunnkrets og et boligområde ved tettstedet Fanahammeren i Fana bydel i Bergen, og strekker seg fra Stendavatnet i øst til Hordneset i vest, på nordsiden av Fanafjorden. Grunnkretsen hadde 403 innbyggere 1. januar 2009, og et areal på 4,75 km², hvorav 0,17 km² er ferskvann.

Søndre Bergenhus amt kjøpte Stend hovedgård av Wollert Konow i 1861 med formål å opprette jordbruksskole på gården. I 1866 ble dette et faktum og den første rektoren kom fra Skottland. Hans navn var Alexander Wilson og han ble særlig kjent for to ting, nemlig for å ha startet opp med skogplanting og for å utvikle Wilson-plogen.

Hovedbygningen er et praktbygg formet som en hestesko og er fra 1681. Bygget ble de første årene nyttet som skolebygning med internat for elevene, og senere benyttet som boliger for tilsatte ved skolen. (Bygget er i senere år restauret og nå disponert av Hordaland teater). I 1900 ble nytt skolebygg med internat oppført. Dette var også et praktbygg og ble dessverre revet i 1950-åra,og erstattet med dagens skolebygning. Driftsbygning ble bygd i 1875, og den rommer idag blant annet treverksted og traktorgarasjer. Ny driftsbygning ble bygd i 1960 og denne ble revet og erstattet med dagens driftsbygning som er fra 1988.

Skolegårdsbruket utgjør ca. 2000 dekar inkludert Fana prestegård som er paktet i 50 år frem til 2030.

Jordbruksskolen på Stend er nå blitt til Stend videregående skole med studieretninger; naturbruk, idrettsfag og allmennfaglig påbygging, elevtallet var høsten 2007 nær 300. I området har Hordamuseet bygd opp et friluftsmuseum. Våren 1998 åpnet det nye kulturbygget på Stend der Hordaland Teater, Hordamuseet og Vegmuseet fikk et nytt bygg.

På Stend ligger også Stend stasjon på den gamle Nesttun-Osbanen som ble nedlagt i 1935. Stasjonen er i dag museum.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata