Kathrine Johnsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kathrine Johnsen
FødtJovnna-Ovllá-Kathrine
22. okt. 1917[1]Rediger på Wikidata
TanaRediger på Wikidata
Død25. juni 2002[1]Rediger på Wikidata (84 år)
TromsøRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lærer, radio- og TV-journalistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av SamerådetRediger på Wikidata
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje i gull (1983), Samerådets ærespris (1988)Rediger på Wikidata

Kathrine Johnsen (født 22. oktober 1917 i Tana, død 25. juni 2002 i Tromsø) var en norsk-samisk lærer og ansatt i NRKs Sameradio. Hun er en av de viktigste personene for samisk språk og kultur etter andre verdenskrig, og ble kalt «Sameradioens mor».

Biografi[rediger | rediger kilde]

Johnsen vokste opp i Finnmark, og etter å ha hatt en rekke jobber utdannet hun seg til lærer i Tromsø. Hun var ferdig utdannet lærer i 1949. Hun jobbet deretter på den samiske ungdomsskolen i Karasjok fram til 1958, med ulike pauser for videreutdannelse. Hun tok samisk grunnfag i 1968.

I 1959 ble hun programsekretær i NRK, og drev den samiske radioen alene i nesten ti år. Samtidig var hun også tidvis sjef for NRK Finnmarks sendinger på norsk og samisk. I 1964 flyttet hun til Tromsø, og var den eneste fast ansatte i Sameradioen der, noe som gjorde at hun hadde hovedansvaret for alle sendingene, som etter hvert gikk til Norge, Sverige og Finland. Da Sameradioen ble flyttet til Karasjok, ble Johnsen værende i Tromsø.

Hun var også aktiv i ulike former for samepolitisk arbeid, særlig i Nordisk sameråd, men hadde også en rekke andre verv. Hun var observatør for Norske Kvinners Nasjonalråd ved FNs 31. generalforsamling i 1976. Hun satt i en rekke styrer som for avisen Ságat, der hun var leder, den samiske folkehøgskolen, Nordisk samisk institutt, der hun var varamedlem og hun var med komiteen som gav en innstilling om stedsnavn i 1983. I tillegg var hun med i den samiske liturgikomiteen og den samiske salmekomiteen. Hun er representert i Norsk salmebok 2013 med en oversettelse av Thorbjørn Egners «Jeg folder mine hender små» til samisk.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Berit Kathrine Johnsen, Norsk biografisk leksikon ID Kathrine_Johnsen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]